Foto: Tuzlanski.ba

Astronaut Scott Kelly postigao je veliki uspjeh. Uspio je da uzgaji cvijet na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Narandžasta cinija, koja može da se pronađe u jugo-zapadnoj Americi, može od sada da se vidi u punom cvijetu i u svemiru.

Kelly je ponosno postavio slike na društvenim mrežama sa natpisom: "Prvi cvijet u svemiru ikada". Posada stanice je već uspjela da uzgaja biljku, ali zelenu salatu koja ne cvjeta. Ovo je prvi put da je neka biljka uspjela da dođe do faze cvjetanja.

Zinnia flowers on the International Space Station seen on Jan. 16, 2016, are the first flowers grown in space part of the Veggie facility and experiment. (Scott Kelly/NASA/TNS)

Inače u svemiru postoji vegi sistem, koji je u maju instaliran i pomaže astronautima da posade biljke na brodu. Ovaj sistem uzgajivanja podrazumijeva crvene, plave i zelene led lampe koje pospješuju rast biljaka. Iako cinija nije jestiva biljka njeno uzgajanje može da pomogne poboljšavanju vegi sistema i rastu biljaka koje cvjetaju, poput paradajza na primjer, koji bi onda mogao da se uzgaja i koristi u ishrani na svemirskoj stanici. (blic.rs)