Danas je na Univerzitetu u Tuzli počela nova akademska godina, a početak donosi optimistične vijesti za visoko obrazovanje u Tuzlanskom kantonu.

Počela je akademska godina u TK: Na prvoj godini upisano oko 200 studenata više u odnosu na prošlu
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Brucoši, sretno!

Na prvu godinu studija upisano je oko 200 studenata više u poređenju s prošlom godinom, što, nakon godina unazad u kojima je bilježen negativan trend, vraća nadu i optimizam.

''Ove godine na prvoj godini prvog ciklusa studija imamo upisano ukupno 1385 studenata'', kazali su sa Univerziteta u Tuzli za Tuzlanski.ba.

Univerzitet je sada pred zadatkom da kroz inovativne pristupe nastavi i modernizaciju obrazovnih programa odgovori na izazove s kojima se susreću, te dodatno motiviše mlade ljude na ostvarivanje svojih akademskih i profesionalnih ciljeva.

Dobar korak na tom putu jeste početak izgradnje Kampusa koji će omogućiti bolji i efikasniji prostor za rad. 

Vezani članak Korak ka kvalitetnijem obrazovanju: Počinje prva faza izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli

Rok za izgradnju Kampusa je 16 mjeseci. U prvoj fazi, osim izgradnje novih prostora, planira se i rekonstrukcija postojećih objekata, a početak izgradnje zvanično počinje za dva dana, 3. oktobra. 

Uporedo su obezbijeđena i sredstva za izgradnju laboratorijskog kompleksa na Mašinskom fakultetu, a u izradi je i projekat naučno-tehnološkog parka i dramskog centra.

Osim toga, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Vlada Tuzlanskog kantona izdvojili su 50.000 KM Medicinskom fakultetu za nabavku opreme za izvođenje nastave što će značajno unaprijediti rad ovog fakulteta. 

Osim ulaganja u opremu i infrastrukturu, neophodno je raditi i na reformama nastavnih planova i programa kako bi obrazovni sistem bio usklađen sa tržištem rada, a studenti konkurentni i sposobni za rad nakon završetka studija.