Istaknuto je kako su ovo su prvi koraci vezani za uređenje obale na akumulaciji Modrac.

Najavljeno uređenje desne obale akumulacije 'Modrac'
Foto: Tuzlanski.ba | Jezero Modrac

Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednih mjesec dana bit će realiziran projekat uređenja desne obale akumulacije "Modrac".

Tim povodom danas su ugovor o izvođenju radova potpisali direktor JP „Spreča“ d.d. Tuzla Omer Kovčić i direktor "Den Alm Company" d.o.o. Lukavac Šefik Begić. Ugovor se odnosi na uređenje desne obale akumulacije "Modrac" u dužini cca 3150 m sa radovima sanacije i rehabilitacije obale u cilju zaštite od erozije, saopštio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

"Ovo su prvi koraci vezano za uređenje obale na akumulaciji Modrac. Ovim ugovorom prelazi se na aktivnosti uređenja desne obale akumulacije Modrac u dužini od 3150 m, jednim dijelom to zahvaća grad Lukavac a drugim dijelom grad Tuzlu. Ujedno će ova staza služiti i za buduća prvenstva u ribolovu i naravno turizam i rekreaciju", kazao je direktora JP „Spreča“ Kovčić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici SRD „Smuđ“ Lukavac koji će biti aktivni učesnici 71. svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu u septembru 2025. godine u kojem će gradovi Tuzla i Lukavac biti domaćini.

"Projekat je izuzetno značajan za predstojeće svjetsko prvenstvo koje će se održati na obali jezera Modrac - udicom na plovak i naravno za naredni period za razvoj turizma Tuzlanskog kantona i naše zemlje", naglasio je predsjednik kluba „Smuđ“ Edin Begović, saopšteno je.