Otkriven crtež na školjci star 430.000 godina
Foto: Tuzlanski.ba

Iako se vjerovalo da je najstariji ljudski zapis star sto trideset hiljada godina, novo otkriće pokazalo je da su ljudi mnogo ranije pokušavali da se izraze pisanjem i crtanjem.

Naime, do ovog zaključka naučnici su došli analiziranjem fosilizovane školjke u koju je ugraviran crtež, a vjeruje se da je ovo najstariji zapis čovjekovog pretka, kako tvrdi tim naučnika holandskog Univerziteta u Leidenu. Crtež se može videti samo pod određenim svjetlom, prenosi BBC, a star je najmanje 430.000 godina, što znači da je djelo Homo erectusa.

"Ovo je prvi put da otkrivamo ovakvo ponašanje kod Homo erectusa", objasnio je Steven Muro s australijskog Nacionalnog univerziteta, koji dodaje da bi ovo moglo da promijeni način na koji vidimo ljudsku historiju. Riječ je o revolucionarnom otkriću jer potvrđuje teoriju da je Homo erectus bio spretniji nego što se vjerovalo i da nam je ovaj predak, iako je razlika između Homo sapiensa i Homo erectusa jasna, sličniji nego što smo mislili.

Naučnici su u okviru ovog istraživanja proučili više stotina fosila slatkovodnih školjki koje je holandski istraživač Eten Diboa krajem 19. vijeka pronašao i sakupio na indonežanskom ostrvu Java. Svi ovi primjerci danas se čuvaju u Centru za bioraznolikost muzeja Naturalis u Leidenu.

(nationalgeographic.rs)