Naučnici kreirali sladoled koji štiti od srčanog udara
Foto: Tuzlanski.ba

Doktori bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoled. Možda vam se ovo čini čudno, ali naučnici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje uticaj stresa na srčane stanice.

U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, ali većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani, piše Daily Mail.

Naučnici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama.

U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.

Nakon konzumacije grupa je imala viši nivo ugljen-monoksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ova poboljšanja.

Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, naučnici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rješavanja bolesti srca. (NN)