Kako fotografija može da vam prevari mozak (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Ukoliko je neko mislio da je slika sama po sebi bezopasna, prevario se. Neke fotografije mogu da promjene tok ljudskih misli i shvatanja u potpunosti. Odnosno, ukoliko dovoljno dugo gledate u GIF ili neku fotografiju može doći do kratkotrajnog “iskrivljenja” vida.

Ovaj efekat se naziva “McCollough Effect” i može da traje izuzetno dugo. Kad on nastupi oči posmatrača drugačije vide, a mozak na drugi način tumači informacije. Obično traje malo duže od sat vremena, ali u nekim slučajevima može da nastupi i u naredna tri mjeseca.

Ovo je otkrio američki psiholog Celeste McCollough 1965. godine, a ispitivanja je vršio koristeći skup slika sa horizontalnim i vertikalnim linijama.

Ideja je bila da prevarite mozak i oči tako što će registrovati boje koje nema na slici. Da bi vam se ovo desilo neophodno je da podstaknete ovaj efekat u mozgu. Još nije tačno precizirano kako on nastaje.

Neki su mišljenja da dolazi do promjene neurona u očima, dok drugi smatraju da je u pitanju nešto dublje, piše Telegraf.

Šta vi mislite, da li može da vam naškodi ova optička iluzija?

(Tuzlanski.ba)