Foto: Tuzlanski.ba

Igrica za mobilne telefone koja je zaludjela svijet Pokemon GO postala je izvor prihoda pojedinih "lovaca na Pokemone", javlja Anadolu Agency (AA).

Japanska kompanija Nintendo početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon GO koja igračima omogućava da pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji "oživljavaju". Za sve to je neophodno hodanje do određenih lokacija.

To je aplikacijia na mobilnim telefonima koja je zasnovana na tehnologiji "obogaćene stvarnosti". Igrači mogu korištenjem kamere na mobilnim telefonima pretraživati prostor u stvarnom svijetu i uhvatiti Pokemone.

Igricu su već zabranili u nekim zemljama dok u drugima igrači zadobijaju povrede uslijed igranja, odnosno hvatanja Pokemona ne obazirući se na saobraćaj i opasnosti na ulicama i trgovima. Uslijed igranja igrice prijavljeno je nekoliko smrtnih slučajeva u više zemalja.

Oni koji uspiju uhvatiti "rijetke Pokemone" često svoje račune znaju prodati za određeni iznos novca onima koji nemaju toliko vremena da traže Pokemone ili jednostavno nemaju sreće u pronalaženju istih.

Ali Yildiz (29), iz turskog grada Izmira, odlučio je unovčiti ljubav prema ovoj igrici.

Yildiz je rekao kako inače voli internet igrice, a da ga posebno interesuje Pokemon GO koji za razliku od drugih igrica iziskuje trud i napuštanje zatvorenog prostora.

Prema njegovim riječima, on nigdje ne ide bez svog smartphonea i svaku priliku koristi za "lov na Pokemone".

"Svoj račun za igricu Pokemon GO prodajem po cijeni od hiljadu eura", rekao je Yildiz dodavši kako već duže vremena prodaje svoje račune za druge internet igrice.

Za šest godina od te prodaje zaradio je oko 4.500 eura (15.000 turskih lira).

"Ponekad kupim poklone bližnjima, a ponekad doprinesem kućnom budžetu. Ovo je moj hobi i cilj mi nije zarađivanje, ali ako mi se ukaže prilika iskoristim je", rekao je Yildiz.

Kada je riječ o igrici Pokemon GO njegovi najčešći klijenti su oni koji rade u uredima, koji ne mogu mnogo izlaziti vani ili oni koji nemaju puno slobodnog vremena.

Kako kaže ima poznanike kojima je jedini izvor prihoda prodavanje profila na igricama.

"Vjerovatno ću igrati igrice i ako doživim 80 godina. To mi je i izvor prihoda i nešto što volim", pojasnio je Yildiz za AA.

S druge strane, Cagri Cetin (23), student industrijskog inžinjeringa na Bliskoistočnom tehničkom Univerzitetu (ODTU) kazao je kako dnevno potroši oko deset sati na igrice.

On je došao do 23 nivoa, ali zbog toga što nema puno Pokemona profil je prodao za “samo” 45 eura.

Cetin dodaje da prodaje i profile za druge igrice, koje su, prema njegovim riječima, lakše od Pokemon GO-a.

Stručnjak za tehnologiju Okan Dedeoglu kazao je kako nije rijetkost da igrači nakon određenog nivoa prodaju profile.

"Ne mislim da postoji problem u prodavanju profila. Jer za razvijanje određenog lika trebaju mjeseci, godine, potreban je trud. Svaki lik je s vremenskog aspekta vrijedan. To je nešto vlastito i svako može prodati po cijeni po kojoj želi", pojasnio je Dedeoglu.