Venecuela optužila SAD da pokušavaju da izazovu rat
Foto: Tuzlanski.ba

Ambasador Venecuele pri Ujedinjenim nacijama, Samuel Monkada optužio je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa za sabotiranje pregovora vlade venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura i opozicije i naveo da Washington pokušava da započne rat.

Monkada je na konferenciji za medije u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku rekao da je Trumpova administracija najviše rasistička vlast u historiji Zapadne hemisfere i optužio je da"pokušava da isfabrikuje rat protiv Venecuele".

Prema njegovim riječima, to se jasno vidi iz izjave Trumpovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona da SAD ne vjeruju u dijalog, već u akciju i da Maduro mora da ode. Dodao je da SAD sabotiraju razgovore među Venecuelancima.

Tenzije u odnosima Washingtona i Caracasa dodatno su eskalirale pošto su SAD u utorak zamrzle svu imovinu venecuelanske vlade. Venecuela je saopštila da ta odluka predstavlja prijetnju svjetskom poretku i zatražila od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da hitno istraži "opasne" akcije SAD. (N1)