Foto: Tuzlanski.ba

Pet do šest terorista ušlo je u javnu vojnu školu. Pri tome su ubili 126 osobe, od kojih je 84 djece, a deseci su povrijeđeni. Vjeruje se kako je 500 učenika još u školi, izvještava uživo pakistanski portal Dawn.

- U vojnoj bolnici je oko 60 tijela, a još 24 u bolnici "Lejdi Reding" - rekao je lokalnim televizijskim kanalima Pervaiz Katak, glavni ministar provincije u kojoj se nalazi Pešavar.

Pet ili šest militanata u uniformama pripadnika obezbjeđenja ušlo je u školu, a pucnjava i eksplozije čuli su se kada su snage bezbjednosti opkolile objekat.

masakr-talibaniVojska je saopštila ranije da je većina od 500 učenika evakuisana. U ovom trenutku nije poznato koliko talaca drže napadači. Jedan radnik u školi kaže da je vidio šest ili sedam napadača, prenio je BBC.

Bolnički izvor rekao je ranije Reutersu da su mnogi povrijeđeni podvrgnuti operacijama i da su u kritičnom stanju.

Talibanski portparol Muhamad Umar Korasani izjavio je da je njegova grupa odgovorna za napad. U odvojenom saopštenju navodi se da je napad izvršen zato što su porodice talibana postale mete akcija pakistanskih snaga.

Talibani kažu da je ovo osveta za ofanzivu vojske u Sjevernom Vaziristanu, koja je počela u junu. Vjeruje se da su stotine talibanskih boraca poginule u vojnoj operaciji nedaleko od područja Kiber.

Pakistanski premijer Navaz Šarif osudio je danas napad talibana na vojnu školu u Pešavaru i rekao da će lično nadgledati bezbjednosnu operaciju na licu mjesta.

- Ne mogu da ostanem u Islamabadu. Ovo je nacionalna tragedija koju su izazvali divljaci. To su bila moja djeca. Ovo je moj gubitak. Ovo je gubitak za zemlju. Krećem sada za Pešavar i lično ću nadgledati operaciju, rekao je premijer.

Prema posljednjim informacijama, u napadu talibana na vojnu školu ubijeno je oko 100 ljudi, među kojima su 84 djeteta.

Prvi ministar provinicje Kiber Paktunkva dobio je informaciju od vojnih izvora da talibanski napadači i dalje drže određeni broj djece kao taoce.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad i saopštili da je akcija izvršena zbog vojne ofanzive protiv ovog pokreta.

(Dnevni avaz)