"NATO mora ponuditi "snažan, koordiniran" odgovor na incidente u kojima ruski projektili ili dronovi lansirani prema Ukrajini ulaze u zračni prostor Saveza", izjavio je rumunskiministar obrane Angel Tilvar.

Ruski dronovi i rakete iznad Rumunije: "NATO mora da reaguje"
Foto: Ilustracija | Rumunija izrazila zabrinutost

Zemlje istočnog krila NATO-a izrazile su zabrinutost zbog aktivnosti Rusije u crnomorskom području.

Ranije ovog mjeseca, ruski dronovi pali su na teritorij Rumunije i Latvije, zbog čega su zatraženi zajednički odgovori na ruska kršenja zračnog prostora.

Napetosti rastu Ukrajina je optužila Rusiju za napade na civilne brodove koji prevoze žito u Crnom moru, blizu Rumunije, što je dodatno pojačalo napetosti između Moskve i NATO-a.

Tilvar je istakao da je potreban snažan, koordiniran odgovor na nivou Saveza, kao i što skorija primjena rotacijske protuzračne obrane i integrisanog proturaketnog modela.

Zamjenik poljskog ministra obrane Pawel Zalewski naglasio je potrebu da se na sljedećem sastanku NATO-a razmotri pitanje uništavanja dronova koji narušavaju zračni prostor Saveza. Također, potvrdio je hibridne napade na saveznike i ulogu Bjelorusije u ruskim djelovanjima.

Rumunija, koja dijeli dugu granicu s Ukrajinom, više puta je bila pogođena fragmentima ruskih dronova tokom napada na ukrajinske luke na Dunavu.