Komemoracija Nelsonu Mandeli najveća u ovom stoljeću (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Gotovo 100 svjetskih lidera i desetine hiljada građana oprostili su se od Nelsona Mandele na najvećem komemorativnom skupu u ovom stoljeću održanom na stadionu u Johansburgu. Tokom komemoracije svjedočili smo historijskom rukovanju predsjednika SAD-a i Kube.

Nelson-Mandela-komemoracijaMolitve, suze i pjesma na komemoraciji Nelsonu Mandeli, bivšem predsjedniku Južne Afrike, ikoni borbe protiv aparthejda. Tokom višesatnog programa na stadionu Soker siti u Johanesburgu, svjetski lideri su govorima odali počast Mandeli. Praćen aplauzom američki predsjednik Barak Obama je Mandelu opisao kao velikana historije.

"Nikada više nećemo vidjeti takve kao što je bio Mandela. Nikada ga neću biti dostojan. Zbog njega želim biti bolji čovjek", kazao je američki predsjednik Obama.

Sasvim suprotno dočekan je predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma, uz zvižduke, povike negodovanja, ali i veliko javno poniženje.

"Svijet danas ponovo miruje kako bi odao počast ovom najvećem sinu Južne Afrike i Afrike", rekao je Zuma.

Ponovo je Mandela uspio ujediniti ljude različitih političkih i društvenih opredjeljenja. Rukovali su se, ali i razmijenili nekoliko riječi američki i kubanski predsjednici Barak Obama i Raul Kastro, lideri zemalja koje su više od pola stoljeća u sporu. Uprkos historijskom rukovanju Obama je u govoru kritizirao neke od državnika u publici.

"Ima ovdje lidera koji tvrde da prihvataju Madibinu ostavštinu rasnog pomirenja, ali se strastveno opiru i najmanjim reformama", tvrdi Obama.

Nakon službene komemoracije, kovčeg sa Mandelinim tijelom bit će izložen na odru u sjedištu vlade u Pretoriji, a svakog jutra su predviđene procesije ulicama glavnog grada. Mandela će biti sahranjen u nedjelju u selu Kunu, kojem pripada njegova porodica.

U ime Bosne i Hercegovine, sahrani bivšeg predsjednika Južnoafrie Republike prisustvovat će ambasador BiH u Arapskoj Republici Egipat Borivoj Marojević. (Federalna.ba)