Život šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u atentatu u Teheranu, od izbjegličkih kampova do vodstva prošao je u borbi za nezavisnost Palestine.

Ismail Haniyeh: Život posvećen borbi za nezavisnost Palestine
Foto: Anadolu Agency

58-godišnji Haniyeh je rođen u izbjegličkom kampu Shati u Gazi 29. januara 1963. kao dijete palestinske porodice koja je bila prisiljena emigrirati iz grada Asqalana (Aškelon) na historijskom palestinskom teritoriju. Diplomirao je na Islamskom univerzitetu u Gazi 1987. godine.

Uhapšen je 1989. godine na temelju toga da je učestvovao u Prvoj intifadi i bio član Hamasa, a pušten je 1992. godine. Izrael ga je protjerao u južni Libanon s grupom od 415 drugih članova Islamskog džihada i Hamasa, a iduće godine vratio se u Gazu.

Haniyeh, koji se isticao svojom borbenom ličnošću kao neko ko je cijeli život bio uključen u otpor, bio je pritvoren u izraelskim zatvorima tri godine pod optužbom da je "odgovoran za sigurnost Hamasa".

Kada je vođa Hamasa Sheikh Yassin pušten iz izraelskog zatvora 1997. godine, Haniyeh je postao jedan od njegovih najbližih saradnika. Bio je šef njegovog kabineta od 1999. do 2004. godine.

Vođa Hamasa Haniyeh preživio je napad na svoj konvoj u Gazi u oktobru 2006. i izraelski raketni napad na njegovu kuću u maju 2007. godine. Haniyeh je davao izjave da, ako Izrael prestane koristiti nasilje i ugnjetavanje protiv Palestinaca, može napustiti stil nasilnog otpora.

Postao premijer Palestine

Haniyeh je također vodio Hamasovu kampanju na izborima za Palestinsko zakonodavno vijeće zbog egzila lidera Hamasa Khaleda Meshaala u Damasku. Hamas je izašao kao pobjednik na izborima, osvojivši 76 od 132 mjesta u palestinskom parlamentu. Haniyeh je najavljen kao Hamasov kandidat za premijera 16. februara 2006. godine.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas dao je zadatak formiranja vlade Hamasu. Nakon što su propali sedmični koalicioni pregovori s pokretom Fatah, koji je do tada vladao Palestinom, Haniyeh je formirao vladu proglašavajući kabinet sastavljen od članova Hamasa i tehnokrata.

Uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, Haniyehovu poziciju premijera odobrio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas 19. februara.

Kada su sukobi između Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze dosegli svoj vrhunac u junu 2007. godine, Haniyeha je s mjesta premijera razriješio palestinski predsjednik Abbas.

Postao šef političkog biroa Hamasa

Haniyeh je prvi put izabran da zamijeni Khaleda Meshaala na izborima održanim u maju 2017. za šefa političkog biroa Hamasa.

Vijeće generalne Šure Hamasa sastalo se 1. augusta kako bi odredilo ime šefa političkog biroa za period 2021-2025. Haniyeh je po drugi put postao šef političkog biroa na ovim izborima, koje Hamas provodi tajno svake četiri godine.

Haniyeh, koji je dio pokreta od 1980-ih, živio je u egzilu u Kataru posljednjih nekoliko godina.

Izraelska vojska gađala porodicu Haniyeh

Jedan od Haniyehovih unuka izgubio je život usljed napada Izraela na školu s raseljenim Palestincima u gradu Gazi, 10. novembra 2023. godine.

Izraelska vojska gađala je vozilo u kojem su bili mnogi članovi porodice šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha, koji je 10. aprila otišao na proslavu Ramazanskog bajrama sa stanovnicima i rođacima izbjegličkog kampa Shati, na zapadu grada Gaze.

U napadu je izgubio tri sina i četvoro unuka, a kada je primio vijest da je njegova porodica stradala, Haniyeh je rekao: "Došli smo od Allaha, Allahu se vraćamo."

Poručivši da "njegova djeca nisu napustila Gazu i žrtvovala svoje živote za oslobođenje Al-Qudsa i džamije Al-Aksa", Haniyeh je rekao:

"Moja djeca su ostala u Gazi i nisu napustila Gazu. Svi naši ljudi plaćaju veliku cijenu krvlju svoje djece. I ja sam jedan od njih. Poručujemo Izraelu da neće dobiti za pregovaračkim stolom ono što ne može dobiti kroz uništenje, masakr i uništenje. Krv mojih sinova nije vrednija od krvi naših šehida u Gazi. Blizu 60 članova moje porodice stradalo je u ratu i nema razlike između njih i našeg naroda. Koliko god da su naši gubici veliki, nećemo pokleknuti pred ucjenama Izraela, nećemo praviti ustupke."

Kasnije je u bolnici preminula i Haniyehova unuka Melek Heniyye, koja je ranjena u napadu na dan Ramazanskog bajrama.

U napadima je bombardovana i kuća Haniyeha, koji ima 13 djece, u izbjegličkom kampu na zapadu grada Gaze.

Haniyeh, koji je boravio u Teheranu kako bi prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novog iranskog predsjednika Massouda Pezeshkiana, izgubio je život usljed napada na njegovu rezidenciju, iza kojeg, kako je saopćeno iz Hamasa, stoji Izrael.