Gotovo pola milijarde djece odrasta u dijelovima svijeta u kojima svake godine ima najmanje dvostruko više ekstremno toplih dana nego prije 60 godina. To je rezultat trenutne analize UN-ovog fonda za djecu UNICEF.

Gotovo pola milijarde djece ugroženo toplinskim udarom
Foto: UN Photo

Tamo gdje živi ovih 466 miliona djece širom svijeta - jedno od petero djece u svijetu - broj dana s temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa sada je dvostruko veći nego u danima djetinjstva njihovih baka i djedova.

Prema izvještaju, samo u zapadnoj i središnjoj Africi 123 miliona djece sada ima temperaturu veću od 35 stepeni četiri mjeseca godišnje. U Maliju, Nigeru, Senegalu i Sudanu zaraženo je više od polovine djece.

Južni Sudan, najmlađa i najsiromašnija država na svijetu, također posebno pati od klimatske krize: toplinski valovi, suše i poplave čine preživljavanje tamo svakodnevnom borbom.

Nisu samo afričke zemlje pogođene: Još 48 miliona djece u Latinskoj Americi i na Karibima živi u područjima s dvostruko više vrućih dana nego 1960-ih.

"Ekstremne vrućine utječu na zdravlje, dobrobit i svakodnevni život djece", rekla je Catherine Russell iz UNICEF-a. Stres izazvan ekstremnim temperaturama također može ugroziti trudnoću i povećati rizik od toplinskog i sunčanog udara.

Prema stručnjaku za klimu Davidu Knauteu (UNICEF), djeca su "posebno ugrožena" na ekstremnim vrućinama. Za razliku od odraslih, njihova se tijela brže zagrijavaju, manje se učinkovito znoje i sporije hlade.

"Ako njihova mala tijela ne mogu regulirati toplinu, to dovodi do toplinskog stresa i veća je vjerovatnost da će doživjeti toplinski udar ili umrijeti", rekao je Knaute. Kako se zemlja nastavlja zagrijavati, djeca (kao i starije osobe) su sve više izložena ekstremnoj vrućini.

Russell je pozvao one na vlasti da nešto poduzmu. Šefovi država i vlada koji će uskoro morati podnijeti nove nacionalne klimatske planove za Pariški sporazum mogli bi "to učiniti sa spoznajom da današnja djeca i buduće generacije moraju živjeti u svijetu koji ostavljaju iza sebe".