Društvena mreža TikTok uskoro će se naći pred sudom u Americi.

TikTok pred sudom zbog narušavanja mentalnog zdravlja tinejdžera
Foto: Ilustracija

Grupa od 14 javnih tužilaca, 13 iz različitih saveznih država Amerike, tvrdi da kompanija koristi metode koje stvaraju zavisnost kako bi privukla djecu da koriste aplikaciju, kao i da namjerno obmanjuje javnost o tome da je bezbjedna za korištenje, prenosi BBC News.

Iz TikToka kažu da su „razočarani” i uzvraćaju udarac, odbacujući tvrdnje tužilaca kao „netačne i obmanjujuće”.

Vlasnik TikToka, kineska kompanija ByteDance, trenutno se bori protiv zabrane rada u SAD, sa kojom bi mogla da se suoči ukoliko ne pristane da poslove u ovoj državi proda američkoj firmi.

„TikTok zna da kompulzivna upotreba i drugi štetni efekti izazivaju probleme sa mentalnim zdravljem kod miliona američke djece i tinejdžera”, navodi se u tužbi podnesenoj u utorak.

„Uprkos dokumentovanim činjenicama, TikTok lažno predstavlja platformu kao ‘bezbijednu’ i ‘prikladnu’ za djecu i tinejdžere”, navodi se.

Letitia James, javna tužiteljka New York-a, rekla je da su mladi ljudi širom zemlje umrli ili povrijeđeni radeći TikTok „izazove”, kao i da se mnogi drugi osećaju „tužnije, anksioznije i depresivnije zbog zavisnosti koju izaziva TikTok”.

Podsjetila je na slučaj 15-godišnjeg dječaka sa Manhattna, koji je preminuo vozeći se na vagonu metroa u pokretu zbog TikTok izazova.

„TikTok tvrdi da je njihova platforma bezbjedna za mlade, ali to je daleko od istine”, istakla je James.

Iako TikTok promoviše alate koji pomažu u ograničavanju vremena pred ekranom, ili kontrolu nad sadržajem koji im se nudi, tužioci tvrde da oni nisu „efikasni” kako TikTok tvrdi.

Podnijeto je 14 zasebnih tužni, a državni tužilac iz Columbije tvrdi da kompanija vrši neovlašteni transfer novca uz pomoć sopstvene „virtuelne valute”.

„U potpunosti odbacujemo ove tvrdnje”, rekli su iz TikToka.

„Ostajemo duboko posvećeni zaštiti tinejdžera i nastavićemo da ažuriramo i poboljšavamo naš proizvod”, dodali su.

Tužioci traže novčane kazne, a slični slučajevi nedavno su pokrenuti protiv kompanije Meta, koja je vlasnik Facebook-a i Instagrama, upravo zbog utjecaja na mentalno zdravlje mladih.