Erdogan je rekao da je Turska uvijek stajala uz Bosnu i Hercegovinu od proglašenja njene nezavisnosti i da će tako biti i u budućnosti.

Erdogan uporedio situaciju u Gazi sa genocidom u Srebrenici
Foto: Anadolu Agency | Popravljanje davno zamrznutih veza

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je danas da će tražiti pravdu za ubijenu tursko-američku aktivisticu Aysenur Ezgi Eygi i više od 41.000 Palestinaca u Gazi, te je tom prilikom uporedio situaciju u Gazi sa genocidom u Srebrenici 1995. godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisom Bećirovićem, koja je održana istog dana kada e Eygi sahranjena u svom rodnom gradu u Didimu, u Turskoj, Erdogan je rekao:

"Na sudu ćemo Izrael smatrati odgovornim za ubistvo Aysenur Ezgi Eygi, zajedno sa preko 41.000 naše braće i sestara u Gazi. Danas smo u Gazi i okupiranim palestinskim teritorijama svjedoci masakra sličnog onom koji je izveden u Bosni i Hercegovini 1990-ih".

Zatim je rekao da će počinioci zločina u Gazi, poput ljudi koji su počinili genocid u Srebrenici, odgovarati pred međunarodnim sudovima.

"Kao što su počinioci genocida u Srebrenici osuđeni na međunarodnim sudovima, odgovorni za ono što se dešava u Gazi će također odgovarati po međunarodnom pravu", rekao je on.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. juli 1995. Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a Turska je kao susponzor podržala ovu odluku.

Erdogan je rekao da je Turska uvijek stajala uz Bosnu i Hercegovinu od proglašenja njene nezavisnosti i da će tako biti i u budućnosti, te istakao kontinuiranu podršku Ankare teritorijalnom integritetu BiH i miru na Balkanu, ističući značaj bilateralnih odnosa uzmeđu ove dvije zemlje.

Također je spomenuo jačanje ekonomskih veza, rekavši da se očekuje da će obim trgovine između zemalja do kraja godine dostići milijardu dolara. Izrazio je nadu za dalju saradnju na ključnim infrastrukturnim projektima, poput autoputa Sarajevo-Beograd.

Anadolu navodi da je Becirovic pozvao Erdogana da posjeti BiH, te da je ono što se dešava u Gazi nazvao “sramotnim”, osudio ubistva civila tamo i pozvao na hitan prekid nasilja.