Radna grupa Skupštine TK ovim putem apeluje da Federalna vlast ozbiljno i odgovorno pristupi rješavanju problema koji građane Tuzlanskog kantona stavlja u nepovoljan položaj i otežava UKC-u Tuzla normalan rad i razvoj.

Radna grupa Skupštine TK ponovo uputila apel Vladi FBiH za rješavanje statusa UKC-a
Foto: Arhiva | UKC Tuzla

Radna grupa Skupštine Tuzlanskog kantona, formirana s ciljem započinjanja pregovora s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine na izradi i sadržaju Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostim osnivača nad UKC -om Tuzla,  ponovo šalje zahtjev i apel Vladi Federacije BiH da se sastanu i započnu aktivnosti oko rješavanja ovog problema.

Cilj je konačno regulisati status i nesmetano funkcionisanje i finansiranje ove veoma značajne zdravstvene ustanove, naveli su iz Radne grupe.

Radna grupa se, podsjećaju, u više navrata sastajala i poduzimala aktivnosti koje se baziraju na pokušajima uspostave komunikacije i saradnje sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnim ministarstvom zdravstva, kako bi se u datom roku od 6 mjeseci implementirala presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Vezani članak Ustavni sud FBiH o UKC - u Tuzla: Osnivači imaju šest mjeseci da se upišu u sudski registar

Vlada Tuzlanskog kantona je odmah po zaprimanju razmatrala Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva izrađenu kao hodogram aktivnosti potrebnih za implementaciju presude Ustavnog suda i svojim zaključkom iskazala spremnost i opredijeljenost ka potpunom i neselektivnom izvršenju presude, te dala svoje primjedbe i sugestije na ponuđeni dokument.

''Međutim, do danas se ni Federalno ministarstvo zdravstva ni Vlada Federacije BiH nisu očitovali o dostavljenim primjedbama, koje ne mijenjaju suštinu ponuđenih aktivnosti i rokova nego samo redoslijed planiranih aktivnost'', navode.

Stoga se zahtjev za održavanjem sastanka ponovo upućuje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, te se i ovim putem apeluje da Federalna vlast ozbiljno i odgovorno pristupi rješavanju problema koji građane Tuzlanskog kantona stavlja u nepovoljan položaj i otežava UKC Tuzla normalan rad i razvoj.