Ukoliko ste novac trošili na skupocjene deterdžente i pritom bili nezadovoljni njihovim mirisima, onda je pravo vrijeme da isprobate vlastiti recept. 

Napravite ovaj prirodni deterdžent za koji vam je potrebna samo jedna namirnica
Foto: Ilustracija | Odličan za osjetljivu kožu

Mnogi od nas tragaju za deterdžentima koji će imati dugotrajan i intenzivan miris, a da su istovremeno pristupačni i ne previše skupi. Međutim, neki od njih mogu štetiti i zdravlju naročito osobama koje imaju problematičnu kožu. 

Stoga je odlično rješenje isprobati neku domaću alternativu i pripremiti vlastiti deterdžet. Ako ste mislili da je to nemoguće, onda ste se prevarili. Moguće je napraviti zdraviji, jeftiniji i bolji deterdžet i to od samo jednog sastojka kojeg je moguće prronaći i u prirodi. 

Za ovo vam je potrebno nekoliko kestena, jedna tegla i voda. 

Postupak je jako jednostavan. Kesten je potrebno presjeći na manje komade, a nakon toga ih usitniti, blenderom ili na neki drugi način. Nakon toga se stavljaju u rernu na pečenje. Nakon što se ispeče preliti vodom i preko noći ostaviti u tegli ili nekoj posudi. Ujutro procijediti u flaše ili neke druge posude, nakon čega je deterdžent spreman za korištenje. 

 Tokom noći iz kestena se oslobađa saponin, organska hemijska supstanca koja se često nalazi u sapunima i deterdžentima za pranje. Ukoliko želite dodati neka mirišljava i esencijalna ulja kako bi imali još ljepši miris.