Precizira se da je helikopter gotovo u potpunosti izgorio, a ostao je samo rep.

Dvojica ruskih tinejdžera zapalila helikopter, Ukrajinci im obećali platiti
Foto: Clashreport | U potpunosti izgorio

U noći 11. septembra dvojica tinejdžera ušla su na teritoriju aerodroma u gradu Nojabrsku, Jamalo-Nenecki autonomni okrug Ruske Federacije, i zapalila helikopter Mi-8. 

“13-godišnji Timur i 14-godišnji Saša ušli su u zaštićeno područje kroz rupu u ogradi. Pobjegli su kroz ovu rupu. Sada su momci u bolnici pod stražom”, navodi se.

Navodno su dječaci preko Telegrama dobili zadatak da zapale helikopter. Za to im je obećano 5 miliona rubalja odnosno 55 hiljada dolara. Prema novinama, tinejdžeri su rekli da su neki dan zapalili i mobilni toranj, za što su plaćeni oko 300 dolara, piše Ukrainform

Prilikom paljenja helikoptera dječaci su bili nepažljivi i zadobili su opekotne po licu. Tako su školarci nakon bijega s aerodroma pozvali hitnu pomoć koja ih je odvela u bolnicu.

Također se napominje da otac jednog od učenika sada "služi u vojnim operacijama", kako Rusija naziva agresiju punog opsega na Ukrajinu.

Kako je izvijestio Ukrinform, početkom godine u Čeljabinsku u Rusiji uhapšen je 16-godišnji stanovnik Dagestana koji je optužen za pokušaj paljenja vojnog aviona Su-34 na aerodromu Shagol.