Područje Seljublja jedno je od miniranih područja u Tuzlanskom kantonu, a uklanjanje minsko-eksplozivnih naprava prioritet je u radu deminera s ciljem čišćenja ovog prostora. 

Foto: Screenshot | Alija Sarvan

Problematika vezana za zaostale mine na području Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojim se naša država suočava na uspješan način zahvaljući deminerskim bataljonima koji u okviru planskih aktivnosti rade na raščiščavanju miniranih područja.

Jedno od njih je i Seljublje na području Tuzlanskog kantona, a o trenutnoj situaciji sa aktivnostima na čišćenju terena, za Tuzlanski.ba govorio je Alija Sarvan, oficir za operacije deminiranja OS BiH.

Na pitanje kakva je trenutno situacija na području Seljublja, te koje su to glavne opasnosti s kojima se suočavaju demineri na terenu ističe kako se radi o minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata, kao što su protivpješadijske mine, protutenkovske mine i neeksplodirana ubojita sredstva (NUS). 

"S obzirom na to da je minsko sumnjivo područje Seljublje, pretežno teren sa brdskim predjelima gdje su najviše zastupljene šumske površine, samo kretanje kroz takav teren nakon kiše, predstavlja opasnost po život deminera, kao i stanovništva", ističe.

Uništeno preko 120 minsko-eskplozivnih sredstava

Područje MSP Seljublje, Kalesija obuhvata površinu od 1,380,951 m2 koja je podijeljena na 20 istraga.

"Radi se o 15 sistematskih i pet ciljanih istraga. Do sada su uspješno deminirane četiri istrage, tri istrage ,koje su deminirane, se analiziraju od strane BH MAC-a, regionalnog ureda Tuzla, dok se na dodatne tri istrage vrše operacije humanitarnog deminiranja, te 10 istraga koje ostaju za ostatak 2024. i 2025. godine. Uspješno je uništeno preko 120 minsko-eskplozivnih sredstava zaostalih iz rata na MSP Seljublje, Kalesija", govori Sarvan.

Ulazak u minsko polje na samu pomisao izaziva jezu i strah, dok je ovaj poduhvat u životu deminera svakodnevnica. 

Našeg sagovornika zamolili smo da nam opiše koji su to najveći izazovi s kojima se susreću tokom procesa deminiranja na ovom području, te postoje li određene specifičnosti terena koje otežavaju rad.

"Minsko sumnjivo područje Seljublje, općina Kalesija je teren sa pretežno brdskim predjelima, gdje su zastupljene šumske površine. Pored minsko-eskplozivnih sredstava zaostalih iz rata, uzevši u obzir samu konfiguraciju terena, kretanje kroz takav teren je otežavajuće, pogotovo u kišnim danima, s obzirom na zaštitnu opremu i markirni materijal koji demineri nose. Također, na određenim dijelovima pojedinih istraga se nalaze velike naslage smeća. Samim tim je otežan proces humanitarnog deminiranja", navodi.

Angažman u Seljublju

Zvanično, zadatak deminiranja na području MSP Seljublje otvoren je 28. aprila 2023. godine.

"Na zadatku je angažovano pet deminerskih timova iz 1. Deminerskog voda, 2. Deminerske čete, Deminerskog Bataljona OS BiH, te Unutrašnja kontrola kvalitete deminiranja iz OS BiH, te inspektori BH MAC-a, regionalnog ureda Tuzla", kaže Sarvan.

Sarvan dodaje kako će prema očekivanjima do kraja 2025. godine projekat MSP Seljublje biti gotov i predat krajnjem korisniku na korištenje, odnosno općini Kalesija.

Iako je u 2023. godini bilo problema s nedostatkom sanitetskih motornih vozila i markirnog materijala, situacija se popravlja.

"U 2023. godini i početkom 2024. godine imali smo problema sa nedostatkom sanitetskih motornih vozila i motornih vozila za prevoz ljudstva, nedostatkom markirnog materijala, koji je uvijek prijeko potreban u operacijama humanitarnog deminiranja", objašnjava.

Sarvan dodaje također da je jedan od vodećih problema nedostatak ključnog personala.

"Ove godine smo dobili pet sanitetskih vozila i pet vozila za prevoz ljudstva. Time je riješen izazov s kojim smo se suočavali svakodnevno''.

Važnost saradnje sa lokalnim stanovništvom, svakako je bitan faktor tokom operacija deminiranja, te Sarvan ističe da je njihov odnos sa stanovništvom sa lokaliteta Seljublje na odličnom nivou, te da su im svojim informacijama o navedenom MSP-u, dosta olakšali proces humanitarnog deminiranja.  

Rizik i dalje postoji 

Iako je područje oko Seljublja u procesu deminiranja, rizik od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i dalje je prisutan, posebno u blizini vikendica i obradivih površina. Stanovnici moraju biti oprezni, a u slučaju susreta s neeksplodiranim sredstvima, odmah obavijestiti Policijsku upravu Kalesija.

Sarvan apeluje na stanovništvo da zbog činjenice da su jako minsko-eksplozivna sredstva zaostala nestabilna i nepredvidiva, da u slučaju vizuelnog susreta sa istim, prijave PU općine Kalesija.

Proces deminiranja

Operacije deminiranja zbog same kompleksnosti zahtijevaju pripremu, te adekvatnu opremu koja reaguje na sve što podsjeća na minu, ali i zaštitu koja u svakom momentu demineru obezbjeđuje određen stepen sigurnosti.

Deminerske operacije na terenu provode se prema strogo definisanim procedurama. Demineri koriste zaštitnu opremu, a manuelne metode uključuju rad s metal detektorom, pipalicama te metode pregiranja sa psima i mašinsku pripremu zemljišta.

"Noseći zaštitnu opremu u vidu zaštitnog prsluka i samonosivog vizira, deminerski timovi koriste manuelne metode deminiranja, metode pregiranja (pretraživanje sa psima), mašinska priprema zemljišta za čišćenje i tehničko izviđanje, te integralna metoda kao kombinacija navedenih metoda. S obzirom na konfiguraciju terena na MSP Seljublje Kalesija, manuelni timovi koriste manuelnu metodu, i to: rad sa metal detektorom, rad sa pipalicom, kombinacija metal detektora i pipalice, te metoda pregrtanja", ističe Sarvan o važnosti opreme.

Jedno je sigurno, posao deminera zaslužuje poseban odnos za sve što rade na polju sigurnijeg života stanovništva. Ljudi koji ostavljaju svoje porodice da bi radili poslove u kojima rizikuju svoje živote, spadaju u kategoriju heroja bez plašta.