Srbijanski predsjednik danas je kazao kako Srbija ima obvezu zaštiti srpski narod na Kosovu jer je sasvim jasno da kosovski premijer Albin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda na Kosovu.  

Vučić zatražio od međunarodne zajednice da poduzme konkretne korake u zaštiti Srba na Kosovu
Foto: Youtube (Screenshot)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, zatražio je u utorak nakon razgovora s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da međunarodna zajednica poduzme konkretne korake a ne samo osudu nasilja kako bi se zaustavio progon Srba s Kosova.

Vučić je u kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka s Lajčakom i američkim veleposlanikom u Srbiji Christopherom Hillom kazao kako će se iduća 72 sata obratiti javnosti i iznijeti zahtjeve Srbije nakon što su na sjeveru Kosova uhapšena četverica mladića koji su u alkoholiziranom stanju vrijeđali kosovske policajce te su zbog toga zadržani u pritvoru.

Kosovska policija uhapsila je sinoć četiri mladića srpske nacionalnosti u Mitrovici na sjeveru Kosova nakon što su pod utjecajem alkohola vrijeđali policajce ti ih zadržala u pritvoru.

Kosovska policija tvrdi kako se na snimcima jasno vidi kako policija nije tukla mladiće kao što to tvrdi srbijanski premijer Miloš Vučević te direktor Ureda srbijanske Vlade za Kosovo Petar Petković.

No srbijanski predsjednik danas je kazao kako Srbija ima obvezu zaštiti srpski narod na Kosovu jer je posve jasno da kosovski premijer Albin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda na Kosovu.  

Vučić je dodao da će tokom 72 sata upoznati javnost s tim "šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila i što Srbija traži i što će Srbija učiniti" te dodao kako je za očekivati da s "dalekosežnim i važnim prijedlozima izađu pred Skupštinu Srbije tokom oktobra".

"Kada ukinete 5.800 radnih mjesta i kada ljudi više ne mogu ni vjenčati se, ni razvoditi, ne mogu dobiti potvrdu da im je majka ili otac preminuo, kada ne mogu obavljati ništa od onoga što svako u suvremenom svijetu može, samo zahvaljujući ilegalnim, kriminalnim i protuzakonitim odlikama Albina Kurtija. Nakon toga iz Evrope i Kvinte dođu samo riječi osude, a na djelu se ništa ne vidi, onda ma koliko su vam vezane ruke, ma koliko se nalazite u teškoj poziciji još od 2008. godine, pa i prije toga, morate poduzeti radnje koje će voditi ili vraćanju određenih prava, ili kazati kako  niste u stanju zaštititi i sačuvati svoj narod", rekao je Vučić.

Današnja Lajčakova posjeta dolazi u vrijeme stagniranja dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i novih napetosti između dviju strana nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje a Evropska unija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze

Posjet je organizovan kako bi se isplanirao novi sastanak na razini glavnih pregovarača nakon što je u junu neuspješno završio još jedan krug dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i to bez direktnog sastanka između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

U februaru 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile evropski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, ali se još nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate nove tenzije osobito nakon najave kosovske vlasti da će otvoriti most na Ibru koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela. 

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je u petak u Prištini kako most na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela treba otvoriti u saradnji s međunarodnim partnerima.

Kosovska vlada inzistira na otvaranju mosta na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela jer je to dio sporazuma postignutog još 2017. godine no takva inicijativa nije trenutno prihvatljiva ni SAD-u ni članicama Evropske unije.