Plastični umjesto papirnog novca u Britaniji (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što su za izradu novca Australci umjesto papira uzeli plastiku, to je učinjeno u još 19 država.

plasticna-funtaIako je plan Banke Engleske zamjena papirnatih novčanica sredstvima plaćanja izrađenim od plastičnih materijala, Velika Britanija ne bi bila prva zemlja koja bi tako osavremenila tradicionalni način plaćanja. Prije nje to su već učinile mnoge države, poput Australije i Kanade, no da im se priključi Velika Britanija morat će prije toga zatražiti mišljenje javnosti.

Bez obzira na sve, Centralna banka Birtanije odlučuje o novom materijalu za izradu novčanica, razmišljajući o plastici, jer je čistija i teže ju je kopirati.

"Ne kažem da ćemo proizvesti novčanicu koju niko neće moći krivotvoriti, samo pokušavamo podići ljestvicu i proces krivotvorenja napraviti težim i skupljim koliko god je to moguće", kaže Victoria Cleland iz Banke Engleske.

Banka Engleske izdaje papirne novčanice od 1694. godine, a prvi put su korištene za prikupljanje sredstava za rat protiv Francuske. Dokazale su vrijednost u proteklim stoljećima, ali čini se da sada plastika preuzima dominaciju u svijetu.

Papir prva odbacila Australija

Australija je prva odbacila papir još 1988. godine, a nakon nje to je učinilo još 19 zemalja. Među njima je i Kanada, čiji bivši guverner sada upravlja Bankom Engleske.

"Osim težeg krivotvorenja, glavne prednosti vidimo i u većoj izdržljivosti novčanica. Ponekad traju i šest puta više od papirnih", navodi Victoria Cleland iz Banke Engleske.

Plastične novčanice trenutno su skuplje za izradu, ali bi ti troškovi vremenom trebali biti smanjivani. No, nisu svi njima zadovoljni u Kanadi.

"Mnogi se Kanađani žale da se novčanice zalijepe za toplijeg vremena i teško ih je prebrojati", konstatira jedan Kanađanin, dok njegova zemljakinja navodi kako joj je glavni problem to što plastiku "uvijek ogrebe".

Banka Engleske organizirat će seriju prezentacija prije nego što u decembru donese odluku. Ukoliko javnost bude zadovoljna, plastične novčanice od pet i 10 funti ući će u upotrebu za tri godine. (Izvor: Al Jazeera)