Foto: Tuzlanski.ba

Na jednom groblju na jugu Teksasa otkrivene su masovne grobnice imigranata koji su, prema izvještajima, izgubili život u pokušaju da se ilegalno domognu SAD-a.

U okviru višegodišnjih napora da se identifikuju imigranti koji su umrli u blizini granice između Meksika i SAD, tokom protekle godine na groblju u gradiću Falfjurijas ekshumirano je oko 110 neidentifikovanih tijela od koji su neka sahranjena zajedno, prenijela je agencija AP.

Antropolozi Lori Bejker i Krista Latam i njihovi studenti pronašli su tijela u kesama za smeće, kese za kupovinu, vrećama ili bez bilo kakve zaštite. Na jednom mjestu sahranjeni su ostaci tri tijela su u jednoj vreći, u drugom, najmanje pet tijela u vrećama za tijela i manje plastične kese koje su bile nabacane preko svakog od tijela.

Lobanje su pronađene i u biorazgradivim vrećama između nekih kovčega, što je prema ocjeni antropologa "užasno otkriće".

Istraživači su rekli novinama da su neki ostaci pronađeni pod malim, privremenim , teškim nadgrobnim kamenom na lokalnom groblju.

Nepristupačna područja su često smrtonosna po imigrante iz Meksika i Centralne Amerike koji ih prelaze pješke nepripremljeni i po visokim temperaturama da bi izbjegli kontrolu američke granične patrole.

Više od 300 ljudi izgubilo je život u prijelazu kroz Bruks kaunti između 2011. i 2013. što predstavlja više od 50 posto smrtnih slučajeva u teksaškoj dolini Rio Grande, navodi AP. (Fena)