Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT objavila je videosnimke i fotografije koji prikazuju kakve posljedice je u rudniku Rio Tinta u Papua Novoj Gvineji ostavilo rudarenje metala.

Čeka li isto Srbiju? Prikazane posljedice rudnika Rio Tinto u Papui Novoj Gvineji
Foto: Facebook | Posljedice rudnika

Panguna je nekada bila jedan od najvećih svjetskih rudnika bakra i zlata, kako oni kažu.

"Rudarstvo je generisalo skoro 2 milijarde američkih dolara prihoda za Rio Tinto i Vladu Papue Nove Gvineje do 1989. godine, kada je ustanak lokalnog stanovništva protiv ekološkog uništenja uzrokovanog rudnikom, i nepravde u raspodjeli profita - manje od 1% profita rudnika išlo je u regiju Bougainvilleu, što je prisililo Rio Tinto na zatvaranje rudnika. Zbog toga je, Vlada Papue Nove Gvineje poslala trupe protiv vlastitih građana kako bi ponovno pokrenula strani rudnik, što je izazvalo desetogodišnji građanski rat koji je doveo do smrti čak 20 hiljada ljudi", napisali su. 

Rio Tinto se kako navode povukao iz rudnika, potpuno izbjegavajući troškove čišćenja.

"Tek 32 godine nakon što su napustili ostrvo Bougainville, Rio Tinto je obećao da će finansirati nezavisnu procjenu kontinuirane ekološke štete uzrokovane njegovim rudnikom Panguna. Rio Tinto se obavezao da će financirati “procjenu utjecaja na okoliš i ljudska prava" nakon službene žalbe koju je podnijelo 156 stanovnika lokalnih zajednica nizvodno od rudnika, koji tvrde da više od milijardu tona rudarskog otpada bačenog u deltu rijeke Kawerong-Jaba nastavlja da uzrokuje katastrofalne ekološke štete i ugrožava njihove živote i egzistenciju", dodaju oni. 

Rudnik bakra i zlata Panguna na ostrvu Bougainville je bio u većinskom vlasništvu britansko-australske rudarske kompanije, ali 2016. godine Rio Tinto se povukao iz rudnika, ostavljajući iza sebe više od milijardu tona rudarskog otpada. 

Zajednice u sjeni propadajućeg rudnika sada su prisiljene živjeti s rijekama i izvorima vode zagađenim bakrom, šumama poplavljenim rudarskim otpadom i ozbiljnim zdravstvenim problemima uzrokovanim zagađenjem.

Vezani članak Ustavni sud Srbije dao zeleno svjetlo za vađenje litija: Rio Tinto pozdravlja odluku

Podsjećamo, istoimena firma planira eksploataciju litijuma i u Srbiji. Zbog ovoga su građani Srbije održali proteste kako bi spriječili iskopavanje i ugrozili zdravlje stanovništva.