Ima li nešto bolje od vrućih krofni. Pripremite sami.
Sastojci:
- 70 g putera
- 125 g mlijeka
- 125 g vode
- 2 jaja
- 1 kesica vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- malo soli
- 55 g otopljenog putera za premazivanje krofni
Priprema:
Izmrviti kvasac i dodati u brašno. Tu takođe staviti i vanilin šećer i pomiješano mlijeko i vodu. Potom dodati jaja, rastopljen puter i lagano umijestiti mekano tijesto . Potom ga utopliti i ostaviti da naraste.
Kada je tijesto naraslo razviti ga, ne mora biti mnogo tanko. Potom vadite krofne čašom.
U tepsiju stavite pek papir i premažite ga sa rastopljenim puterom. Svaku krofnu odozgo namazati sa puterom i pustiti da u tepsiju nadođu.
Nadošle krofne peći na 250 stepeni oko 20 minuta.
Pečene krofne premazati rastopljenim puterom (55 g putera rastopiti i premazivati).
Na posletku krofne posuti kristal šećerom i odozgo staviti malo šećera u prahu. Prijatno!
Ukoliko volite krofne možete napuniti nekim filom. (stvarukusa.rs)