Serija "Bolji život" bila je jedna od omiljenih u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Ovu scenu u "Boljem životu" mogli ste vidjeti samo jednom: Evo zašto je izbačena iz svih repriza
Foto: Screenshoot | kultna serija

Iako smo do sada imali prilike da je gledamo nebrojano puta i mnoge scene znamo napamet, sada se pojavila jedna koja poslije premijernog emitovanja, nikad više nije otišla u eter.

Ponovno montiranje serije "Bolji život" jedna je od najvećih misterija vezanih za ovu seriju. Naime, nakon prvog emitovanja 1987/88. godine čitav prvi ciklus je ponovo montiran tako da je promenjena špica, a neke scene izbačene i nikada nisu ponovo emitovane.

55 epizoda "spakovano" je u 47

Šta je sve tada nestalo ili je skraćeno, nije poznato. Navodno, epizoda je bilo čak 55! Nakon ponovne montaže, prvi serijal je stao u 47 epizoda, pa je izvjesno da je mnogo toga izbačeno, a "stradali" su i pojedini likovi, poput Brankovićeve supruge Luce koju je tumačila Melita Bihali.

Zašto je ovo urađeno, nikada nije razjašnjeno. RTS se nikada nije zvanično oglasio ovim povodom, a vjeruje se da originalni zapis ne postoji u arhivi ove televizije.

Poneku od ovih originalnih scena eventualno je moguće pronaći samo kod gledalaca koji su snimali prvo emitovanje na VHS kasete. Tako se, prije nekoliko godina i pojavila jedna scena sa Čkaljom i Goricom Popović, a nedavno je na Youtube kanalu “VHS doktor” objavljena scena iz posljednje epizode prvog ciklusa u kojoj se vidi šta je na kraju bilo sa popularnim Terminatorom.