Za cijelu BiH izdato narandžasto upozorenje
Foto: Ilustracija

Za cijelu BiH za danas i sutra izdato je narandžasto upozorenje zbog visoke dnevne temperature vazduha i vrijednosti UV indeksa.

Upozorenje se izdaje za period od 12.00 do 17.00 časova, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevna temperatura vazduha biće od 33 do 39, lokalno do 40 stepeni Celzijusovih.

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro, a tokom dana će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 16; Bihać, Sanski Most, Sarajevo 20; Bugojno, Livno, Tuzla 21; Zenica 22; Gradačac 23; Grude 24; Mostar 27; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Poslije podne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu 39 stepeni.

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 34 stepena.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u istočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

Drugog dana sedmice prije podne pretežno sunčano. Poslije podne porast naoblake praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

U srijedu jutro u Bosni pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U ostatku dana u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.