Foto: Tuzlanski.ba

Porodice nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja napore obitelji nestalih u obilježavanju ovoga dana, da se podigne svijest o pitanju nestalih osoba, da se traži odgovornost od svojih vlada, i da zajedno odaju počast nestalim osobama bez obzira na nacionalnost, etničke ili vjerske pripadnosti.

"Udruge obitelji nestalih osoba iz 20 općina/gradova širom BiH su na identičan način postavili simboličnu instalaciju u sklopu uličnih skupova širom zemlje. Prolaznici su imaili priliku napisati odgovarajuće poruke te ih postaviti na siluetu od stiropora koja predstavlja nestalu osobu. Članovi porodica nestalih također su podijelili letke pozivajući vlasti da ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba, kao i da se više angažiraju u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih. Porodice u BiH  također izrazili su želju da vlasti u BiH usvoje njihovu inicijativu i da 30. august proglase kao službeni 'Dan sjećanja na sve nestale osobe u Bosni i Hercegovini'" priopćeno je iz ICMP-a.

Međunarodni dan nestalih osoba u Tuzli obilježen je na Trgu slobode uz poruku "Nestali su, Opstali smo".

Od 40.000 osoba koje su nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, preko 70 posto je pronađeno, što je uspjeh bez presedana. Međutim, oko 12 000 osoba i dalje se vode kao nestale, navodi se u priopćenju.

Obilježavanje ovoga dana u Bosni i Hercegovini omogućeno je uz financijsku podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), te PRO – Budućnost ( projekat podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID ). Na Kosovu, ICMP je financijski podržao Inicijativu mladih za ljudska prava te udruge obitelji nestalih osoba kako bi obilježili Međunarodni dan nestalih. (Agencije)