Stigao recept: Pogledajte šta je sve utrošeno za tuzlansku baklavu
Foto: Tuzlanski.ba

U petak je u Tuzli o okviru manifestacije Gastro Show napravljena najteža baklava na svijetu koja će biti nominovana za Guinnessa kao najteža baklava servirana u pojedinačnim porcijama.

Napravljena je na Dan rudara kako bi se uveličao njihov praznik, a nisu zaobiđeni ni prvačići sa područja TK zahvaljujući Generalnom sponzoru Mlin Majić iz Odžaka i ostalim prijateljima manifestacije.

Fudbaler Jasmin Mešanović koji sa velikim uspjehom nastupa za NK Maribor također je podržao manifestaciju i lično se potrudio da bi se upakovane baklave poslale rudarima i prvačićima.

Iz restorana Saranda iz Tuzle čijih je 15 majstora učestovalo u pravljenju ovog slatkog čuda od 800 kilograma, odnosno 15.200 komada su dali i recept šta je sve utrošeno u pripremanju ove baklave koja je ujedno i halal jer je pravljena od proizvoda koji imaju halal certifikat kako bi se i na ovaj način skrenula pažnja o zdravstvenoj i higijenskoj ispravnosti hrane, navodi se u saopćenju Udruženja "Zmajevo srce".

- Brašno MLIN MAJIĆ 24O kilograma
- Orasi 320 kilograma
- Ulje Bimal 200 litara
- Jaja 800 komada
- So 8 kilograma
- Kokosovo brašno 72 kilograma
- Šećer 240 kilograma
- Voda 240 litara
- Limunov sok 56 litara