Za historijski objekat iz 18. vijeka traži se najmanje 1,6 miliona eura.

Foto: Anadolija | Potiče iz 18. vijeka

Hamam izgrađen u 18. vijeku u Mitrovici, na sjeveru Kosova, nudi se na prodaju za 1,6 miliona eura, javlja Anadolu.

Haman, koji su izgradili Sulejman paša Berisha i njegov nećak Zejnulah beg Berisha tokom osmanskog perioda, služio je stanovnicima Mitrovice kao javno kupatilo do 1959. godine.

Zatim je bio gradski muzej do 2009. godine, kada je vraćen potomcima porodice Berisha.

Objekat od historijske važnosti, koji je trenutno u lošem stanju i dijelom služi kao restoran, stavljen je na prodaju zajedno sa 15 ari zemljišta.

Na oglasu o prodaji za istorijski objekat traži se najmanje milion i 600 hiljada eura.

Afrim Berisha, jedan od vlasnika hamama, rekao je za agenciju Anadolu da su državne institucije 2022. godine u objekat uložile oko 90.000 eura, ali da je dio krova ukraden nekoliko puta.

Berisha je rekao kako bi voljeli da hamam, koji su stavili na prodaju nakon velikih poteškoća s održavanjem, otkupe i pod zaštitu stave državne institucije.

Prema kosovskom zakonu, kulturno naslijeđe može se prodati, naslijediti ili pokloniti samo unutar teritorije Kosova i u skladu sa važećim zakonodavstvom, kojim se uređuju imovinska pitanja.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova ima prioritet da kupi kulturno naslijeđe po tržišnoj cijeni, koju će procijeniti nezavisna komisija koju formira Savjet Kosova za kulturno naslijeđe.

Iz pomenutog ministarstva se još nisu oglasili da li su zainteresovani za kupovinu hamama.