Foto: Tuzlanski.ba

Slijepe i slabovidne osobe i ovaj Međunarodni dan bijelog štapa dočekuju na marginama društva. Napredak u njihovom potpunom i ravnopravnom uključivanju u društvenu zajednicu je slab, a brojne su prepreke i dalje prisutne u ostvarivanju njihovih ljudskih prava. Ista je situacija u svim bh. gradovima, a slijepe i slabovidne osobe poručuju da trebaju biti ravnopravni članovi društva kojem mogu u velikoj mjeri doprinijeti. 

"Potrebno je češće pričati o potrebama slijepih osoba, a koje su iste kao i kod onih koji vide. Međutim slijepe osobe imaju poteškoća prilikom zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Grad Tuzla, nažalost nije prilagođen slijepim osobama, možemo se kretati samostalno, ali se suočavamo s barijerama u vidu neozvučenih gradskih autobusa, nedovoljno zvučnih semafora, ljetnih bašti, loše parkiranih automobila...", kaže Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Pitanja slijepih osoba su najčešće na margini interesovanja, a koncept društva nije korektan prema osobama s invaliditetom i ne slijedi standarde koji važe u Evropskoj uniji i našem okruženju.

"U Tuzlanskom kantonu između 700 i 800 slijepih i slabovidnih osoba je registrovano, ali je njih mnogo više, jer mnogi nisu učlanjeni u udruženjima zbog stigme i predrasuda", kaže Tučić.

Oko 90 posto osobama u svijetu vid je izgubilo uslijed teških oboljenja, a preostali postotak ih je rođeno s ovim invaliditetom.

U sklopu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa danas je u Tuzli održana prodajna izložba radova članova Udruženja građana oštećenog vida koji su izrađeni u okviru kreativne radionice oslikavanja na staklu. (Tuzlanski.ba)