SDP potvrdio: Jasmin Imamović ponovo kandidat za gradonačelnika Tuzle
Foto: Tuzlanski.ba

Jasmin Imamović aktuelni gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović ponovo će biti kandidat SDP-a za ovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima.

Imamović je kako  je za Tuzlanski.ba potvrdio Slađan Ilić predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Tuzli jednoglasno predložen i samo se čeka da danas u toku dana Glavni odbor SDP-a na sjednici također potvrdi njegovu kandidaturu.

'Također i lista za Gradsko vijeće je 'skrojena' i tu čekamo potvrdu od strane od Centralne izborne komisije BiH. Danas u 17 sati bit će održana sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH na kojoj bi trebala biti potvrđena kandidatura gradonačelnika Imamovića' - kazao je Ilić.

Dugogodišnji načelnik pa zatim i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rođen je 1957. godine u Brčkom. Živi u Tuzli sa suprugom Žanetom, s kojom ima kćerke Lanu i Dinu.

Osnovnu i srednju školu je završio u Tuzli, a diplomirao je 1980. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Član je Socijaldemokratske partije i njenog Glavnog odbora od 2000. godine.

Imamović je radni vijek proveo u organima Općine Tuzla. Po završetku fakulteta zaposlio se u imovinsko-pravnoj službi, gdje je radio osam godina. Nakon toga je dvije godine bio pomoćnik Međuopćinskog javnog pravobranioca.

Od 1990. godine pa narednih jedanaest godina je bio sekretar Skupštine Općine, a potom sekretar Općinskog vijeća.

Posljednjih 19 godina je načelnik odnosno gradonačelnik Tuzle.

Na izborima 2004. osvaja skoro 14.000 glasova, a četiri godine kasnije oko 35.500.

Lokalni izbori, 2012. godine, donose mu nešto manji broj glasova, ali dovoljno da još jednom osigura poziciju prvog čovjeka Tuzle.

Kada je Tuzla 2014. dobila status grada, Imamović je postao njen gradonačelnik. Mandat gradonačelnika osvojio je i na Lokalnim izborima 2016.

Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i predsjednik Organizacionog odbora tuzlanskih književnih susreta 'Cum grano salis'. Inicijator je nagrade 'Meša Selimović' koja je utemeljena 2001. godine, a dodjeljuje se u okviru književnih susreta.

Zbog uspješnog vođenja grada, Imamović je dobio brojna priznanja i nagrade: Tuzla je četvorostruki osvajač priznanja BEACON Status (za brzi ekonomski razvoj, za razvoj turizma, za najbolje rezultate u pripremi i upravljanju projektima EU i za energetsku efikasnost). Od strane Asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Evrope nagrađen je za poseban doprinos širenju multikulturalnosti na jugoistoku Evrope, od različitih medija u BiH Imamović je više puta biran za ličnost godine u BiH. Imao je čast da 2008. godine, na Harvardu (Kenedy School) i u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu, održi predavanja o brzom preporodu Tuzle. Imamović se te godine upisao u Zlatnu knjigu Harvarda. Nevladina organizacija EDA iz Banjaluke, uvrstila ga je u 'Bukvar dobrog upravljanja' i knjigu

'Dobro je dobro vladati', kao gradonačelnika koji idejama i radom preporođuje svoj grad.

Dobitnik je nagrade 'Sloboda' Međunarodnog centra za mir u Sarajevu, dobitnik Povelje za međunarodnu toleranciju, dobitnik je nagrade 'Kraljica Katarina', te nagrade Zlatni Interstas, 'za izuzetan doprinos razvoju turizma grada Tuzle, time i značajan doprinos razvoja turizma BiH u cijelosti', u više navrata je dobio zlatnu turističku ružu, proglašavan turističkom ličnošću godine, najmenadžerom BiH, jugoistočne i srednje Evrope.

Kompletnu biogradiju Jasmina Imamovića možete pogledati OVDJE.