U zeničkom džematu Nemila danas je svečano otvorena nova džamija, a reisul-ulema Kavazović ovom prilikom se obratio velikom broju prisutnih vjernika.

Reisul-ulema Kavazović: Današnji čovjek je u lošem stanju, svi imamo odgovornost u tome
Foto: Mina

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović izjavio je da je loše stanje današnjeg čovjeka izašlo iz ljudskih srca.

U zeničkom džematu Nemila danas je svečano otvorena nova džamija, a reisul-ulema Kavazović ovom prilikom se obratio velikom broju prisutnih vjernika.

"Otvorenje svake džamije veliki je događaj u zajednici muslimana svugdje u svijetu. To je nalik sađenju voćke od koje se očekuje da dugo vremena daje plod i da na druge načine koristi ljudima i životu uopće. Danas otvaramo ovu veleljepnu džamiju, ovdje u Nemiloj, s nadom da će vršiti svoju ulogu dobru, i za dobro, i da će djelovati u punom kapacitetu“, kazao je Kavazović, prenijela je agencija Mina.

Naglasio je da je u "našoj vjeri i tradiciji, osnovna zadaća džamije da okuplja ljude radi zajedničke molitve i susretanja, radi dove i druženja".

Dodao je da je „nažalost, mnogo i onih među nama koji ne posjećuju džamiju, a neki nikada nisu ni kročili u njene prostore, pa se njen miris ne odražava na njima“.

"Nikada nisu osjetili duh džamije. Da jesu, ne bismo danas imali ovoliko nasilja i u svojim sredinama, ovoliko divljanja, nekulture i nemorala koje čine i ljudi koji nose naša imena, čini se nimalo manje od drugih. To uglavnom čine oni koji su rasli i odgajani mimo vjere, u čije biće nisu utkane vrijednosti koje promovira džamija. Dijelom smo i mi za njih odgovorni i dužni smo posvetiti im pažnju“, akcentirao je Kavazović.

Dodao je da ljudski život ima visoku svrhu i ona se treba ostvariti.

"Ona se ostvaruje poštivanjem Božije riječi i postupanjem po Božijem uputstvu. Samo tako čovjek može imati lijep i sadržajan život i opravdavati svoje postojanje. U protivnom, naš život gubi smisao. Kad to prestanemo činiti, tada ćemo biti uklonjeni sa scene i gurnuti u mračne dubine egzistencije", naglasio je Kavazović.

Istakao je i da "gluhoća svijeta na zlo i patnju kojima svjedočimo postaje zastrašujuća".

"Svaki dan ubijaju se stotine ljudi, žena i djece. Ubicama se šalje oružje a žrtvi uskračuje hrana i voda. Vidimo to u Gazi i Ukrajni i vidimo koliko smo svi skupa nemoćni i poniženi. Ali Bog trpi kufr, ali ne trpi zulum, mi u to duboko vjerujemo“, kazao je Kavazović.

Čovjek u sebi nosi ogromne potencijale: i za dobro i za loše, ocijenio je reisul-ulema, te dodao da se zato mora odgajati kako bi dobro prevladalo i kako bi bio u funkciji dobra i pozitivan faktor u životu.

Ocijenivši da je današnji čovjek u lošem stanju, reisul-ulema je kazao da svi imaju svoju odgovornost u tome.

"Svaki od nas pojedinačno ima udjela u ovakvom stanju, jer svako pojedinačno u život unosi sadržaj koji nosi u sebi. Unosimo u život sjeme koje je proklijalo u nama, u našem srcu i duši. Ukupnost tih unosa i sjemenja proizveli su efekat kakav danas imamo na sceni. Prema tome, postoji i individualna i kolektivna odgovornost i nijednu od njih ne možemo izbjeći", poručio je Kavazović.