BiH se ubraja u države koje su označene kao one bez uticaja terorizma u prethodnoj godini.

BiH jedna od najsigurnijih u Evropi po pitanju prijetnje od terorizma
Foto: Arhiva

U istu skupinu, prema istraživanju, spadaju i Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

U 11. izdanju indeksa globalnog terorizma koji pruža opsežan sažetak ključnih globalnih trendova i obrazaca u terorizmu od 2012. BiH je označena kao jedna od najsigurnijih država u svijetu, piše Večernji list

Izvješće je izradio Institut za ekonomiju i mir (IEP) koristeći podatke iz Dragonfly TerrorismTracker baza podataka i drugih izvora. U 2023. smrtni slučajevi od terorizma porasli su za 22 posto na 8352 smrtna slučaja i sada su na najvišem nivou od 2017.

Terorizam na Zapadu pao je na najniži nivo u 15 godina. Na Zapadu su 2023. zabilježena 23 napada, što je pad od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu i znatno niže od vrhunca od 176 napada koji su zabilježeni 2017. Šesnaest od tih napada dogodilo se u SAD-u. Samo pet zemalja na Zapadu uopće bilježi napade, a samo Belgija i SAD bilježe ikakve smrtne slučajeve. 

Ukupni broj smrtnih slučajeva na Zapadu pao je za 22 posto na 21 smrtni slučaj. Terorizam nije najsmrtonosniji oblik nasilja na svijetu. Oružani sukob dovodi do devet puta više smrtnih slučajeva od terorizma, ubistva su više od 45 puta veća, a smrtni slučajevi od samoubistava su 72 puta veći.

Što se tiče Europe, najveći uticaj terorizma zabilježen je u Turskoj (29. u svijetu), Grčkoj (34. u svijetu), Njemačkoj (37. u svijetu), Francuskoj (38. u svijetu), Velikoj Britaniji (41. u svijetu).

BiH se ubraja u države koje su označene kao one bez uticaja terorizma u prethodnoj godini. U istu skupinu, prema istraživanju, spadaju i Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Uticaj terorizma u Europi sada je manji nego što je ikada bio od početka indeksa. Bilo je sedam smrtnih slučajeva u 24 incidenta u 2023. u usporedbi sa 736 smrtnih slučajeva u 362 incidenta na vrhuncu terorističkih aktivnosti u 2016. Samo pet zemalja zabilježilo je smrt od terorizma u prošloj godini, a 17 od 36 zemalja u regiji nije zabilježio ni jedan incident u proteklih pet godina. Međutim, 12 zemalja doživjelo je pogoršanje rezultata tokom stoljeća.