Povodom 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, građani i građanke grada soli, njih oko 10.000 uživali su u koncertu muzičke zvijezde Halida Bešlića.

Foto: A. Bešić | Halid Bešlić na Trgu Slobode

Koncert je započeo poznatim hitom "Dvadesete", a veliki broj posjetitelja se, uprkos najavljenim padavinama, okupio na Trgu Slobode u Tuzli kako bi uživali uz poznate Bešlićeve hitove.

Stihovi pjesama poput ''Prvi poljubac'', ''Romanija'', ''U meni jesen je'' koje su obilježile Halidovu karijeru, dočekane su gromoglasnim aplauzom, a posjetitelji su rado pjevali u glas.

Halidov koncert dio je programa obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle. Tokom dana je, položeno cvijeće i odata je počast braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine, kao i civilnim žrtvama rata, na spomen-obilježjima na Slanoj Banji.

Također, delegacije Grada Tuzle, boračkih organizacija, viših nivoa vlasti, brojni gosti i građani zajedno su odali počast onima koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu.

U Narodnom pozorištu Tuzla održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle, kojom se dodatno obilježio ovaj značajan datum u historiji grada.

Podsjećamo, na današnji dan 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi.

Događaji iz 2. oktobra 1943. smatraju se jednim od najvećih vojnih i političkih događaja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji.

Tuzla je taj dan pokazala snagu i narodnooslobodilačku borbu o kojoj se i danas priča i pričat će se.