Specijalistički spasilački timovi nastavljaju potragu za nestalim osobama na području Konjica i Jablanice. Pored domaćih, na terenu su i timovi iz susjednih zemalja.

Nastavlja se potraga za nestalima u Jablanici i Konjicu, u pojedinim općinama i dalje nema struje
Foto: Arhiva | Posljedice poplava

U obje općine angažiran je i veći broj volontera koji pomažu u dostavi hrane, lijekova i drugih potrepština, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pristigli kontejneri na području Konjica postavljaju se na predviđena sigurna mjesta za smještaj ugroženih. Snabdijevanje hranom, lijekovima i osnovnim potrepštinama teče uredno.

Uz pomoć teške mehanizacije radi se na saniranju regionalnog puta Ostrožac – Parsovići – Fojnica (R437). Za sanaciju lokalnih puteva Buturović Polje – Seonica – Višnjevice, Kralupi – Trešnjevice biće potrebno više vremena, navodi se.

Vezani članak Još se ne zna se kolika je šteta na putevima nakon poplava, a evo koji dijelovi su najkritičniji

Prema informacijama iz OCCZ Jablanica, još uvijek je u prekidu snabdijevanje električnom energijom na pojedinim područjima općine, te se radi na otklanjanju kvarova.

Isto važi i za snabdijevanje vodom, kao i za mobilnu i fiksnu telefoniju.

Putna komunikacija sa susjednim općinama, kao i sa pojedinim naseljenim mjestima na području općine Jablanica, je u prekidu.

Također, radi se na sanaciji i čišćenju puteva.