Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Meteorolozi: Pojava lokalnih pljuskova ne označava kraj sušnog perioda, slijedi novi toplotni val
Foto: Ilustracija

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u Hercegovini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren, veći dio dana, jugozapadni, a u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 26 do 33, na jugu do 37 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Od jutarnjih sati sa zapada premještanje prolazne oblačnosti, koja će donijeti lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Najmanja šansa za padavine u četvrtak na sjeveroistoku Bosne usljed zadržavanja sušeg zraka u nižim slojevima atmosfere. Lokalno može biti pojave nevremena uz veću količinu kiše za kratko vrijeme, led i jak vjetar.

''Treba naglasiti da današnja pojava lokalnih pljuskova ne označava kraj susnog perioda, obzirom da neće svi dobiti kišu a i jedan dan lokalnih pljuskova ne može anulirati sve one prethodne sušne. Narednih dana novo zatopljenje, uz novi toplotni talas čiji vrhunac se očekuje početkom naredne sedmice. Značajnije kiše na prostoru čitave zemlje i konkretnijeg zahlađenja zasada nema u najavi'', naveli su meteorolozi na stranici Bh meteo.

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne. Prolazno pogoršanje praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama, kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće umjerene tegobe, izraženije sa poslijepodnevnim satima.

''Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti'', navedeno je.