U krugu nekadašnjeg HAK-a u Tuzli prisutan je opasni otpad, odnosno kruks koji je neophodno ukloniti i zbrinuti sa područja.

Tema sastanka nadležnih: Da li će biti uklonjen opasni otpad na području bivše fabrike HAK u Tuzli?
Foto: Arhiva | Uklanjanje otpada

Problem je ovo sa kojim se građani sa ovog područja suočavaju duži niz godina. Kruks je veoma toksičan otpad koji u sebi sadrži spojeve hlora, a nastajao je u procesu proizvodnje TDI-a, sirovine koja se koristila za proizvodnju poliuretana. Kruks je odlagan u bačve i zakopavan u zemlju, što nije propisan način za deponovanje ovakvih spojeva.

Tim povodom je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas boravila u radnoj posjeti Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona gdje se sastala s ministricom Anelom Ajšić. Ministrice Pozder i Ajšić razgovarale su o brojnim aktuelnim temama, ali je akcenat bio na problematici uklanjanja opasnog otpada (kruksa) iz kruga nekadašenjeg HAK-a u Tuzli.

"Tema današnjeg sastanka je prvenstveno bio razgovor o kruksu, dakle uklanjanju i zbrinjavanju opasnog otpada iz područja nekadašnje tvornice HAK. Međutim, danas smo proširili teme i na ono na čemu ćemo sarađivati u narednom periodu. Kada je u pitanju kruksa Tuzlanski kanton je dužan opravdati sredstva koje je dodijelilo federalno ministarstvo. Iznos je negdje oko dva miliona KM. Prošle sedmice je tim iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma bio na terenu, obavili su razgovore i sa kantonalnim ministarstvom, pregledali izvještaje i očekujemo i finalni izvještaj kako bismo završili ovaj prvi dio posla. Nažalost prvi dio posla, zato što nas čeka sasvim sigurno još puno posla, samo u području HAK-a, a nije to jedini prostor na kojem u Tuzli, nažalost, imamo šta da radimo", kazala je ministrica Pozder. 

Ministrice su razgovarale o ulaganju u Zaštićeni pejsaž Konjuh, o hidroakumulaciji Modrac, ali i o regulaciji vodotoka Spreča. 

"Prije svega, današnja posjeta je osmišljena u smislu realizacije projekta na uklanjanju opasnog otpada na području bivše fabrike HAK, gdje je Federalno ministarstvo dodjelilo sredstva kantonalnom ministarstvu. S obzirom na to da je riječ o velikim finansijskim sredstvima, mi se u ime Tuzlanskog kantona i u ime ministarstva zahvaljujemo federalnoj ministrici na dosadašnjoj podršci, na realizaciji projekta prije svega na području fabrike HAK, ali i niza drugih projekata, prije svega na projektima koji se realiziraju na području Zaštićenog pejsaža Konjuh", kazala je ministrica Ajšić.

Ona je također dodala da su imale priliku razgovarati o aktuelnim temama na području Tuzlanskog kantona, onim koje se tiču okoliša, prije svega oko akumulacije Modrac, gdje je ministarstvo prezentovalo određene aktivnosti koje radi i koje planira u budućnosti da realizuje. Tu će, kazala je, trebati podrška federalnog ministarstva te su dobili veliko razumijevanje ministrice. Razgovarano je i o aktivnosti na uređenju rijeke Spreče, gdje je ministrica taj problem potencirala kao jednu od ključnih tema u budućnosti. 

Nakon sastanka delegacije federalnog i kantonalnog ministarstva obišli su lokaciju nekadašnjeg HAK-a odakle se uklanja opasni otpad.