U Bihaću je održan Međunarodni okrugli sto „Una od izvora do ušća“ u organizaciji Nacionalnog parka Una.

Foto: Ministarstvo okoliša i turizma FBiH | Međunarodni okrugli sto u Bihaću

Na Međunarodnom okruglom stolu „Una od izvora do ušća“ uvodno izlaganje imao je predstavnik Nacionalnog parka Una Haris Hadžihajdarević. Prisutnim se obratila i zastupnica u Saboru Republike Hrvatske i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić koja je govorila o nivoima zaštite prirode i procedura u Republici Hrvatskoj, kao i o potrebi međunarodnog pristupa u zaštiti okoline „jer priroda ne poznaje granice“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Konferenciji je prisustvovala i Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder. Čestitala je hrvatskim vlastima na donošenju dobre odluke i zaustavljanju gradnje mini hidroelektrane na Uni koja je u skladu s međunarodnim konvencijama, i istakla kako je to pobjeda prije svega građana i aktivista. 

''Ova konferencija je dobra prilika i dobar je momenat da mi s naše strane učinimo sve kako bi zaštitili Unu od i nas samih u Bosni i Hercegovini, a tu moramo biti aktivni i uključeni svi - rekla je ministrica Pozder.

Vezani članak Nikšić: Učinit ćemo sve da gradnja male hidroelektrane ‘Una mlin’ bude zaustavljena

Tokom konferencije je istaknuto da su betoniranje Une i bespravna gradnja nedopustivi, jer to ugrožava razvoj i turističke potencijale koji postoje duž čitavog toka ove rijeke. 

Prilikom posjete Bihaću ministrica Pozder sastala se sa radonačelnikom Elvedinom Sedićem. istakli su da izazovi postoje već decenijama, ali da se Una mora štititi na efikasniji način od poboljšanja legislative, prvenstveno u prevenciji i strožijim sankcijama za nelegalnu gradnju.

Bespravna gradnja na obalama Une koja prolazi skoro bez ikakvih sankcija nije prihvatljiva, istakla je ministrica Pozder dodavši da je uputila dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i lokalnim inspekcijskim službama, tražeći da se postupi po navodima da je na području stroge i usmjerene zaštite te području usmjerenog razvoja izgrađen veći broj objekata od strane fizičkih lica, uglavnom vikend karaktera, bez odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije. 

Okruglom stolu su prisustvovali i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić i Albin Muslić, federalni zastupnik Zekerijah Alagić, premijer USK Nijaz Hušić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Almir Imširović, v.d. direktor NP Una Alen Zulić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Ivan Matić, profesorica sa Sveučilišta u Zadru Anamarija Frankić, kao i aktivisti iz Hrvatske i BiH.