Prema saopštenju iz Vlade FBiH, zakon detaljno reguliše uslove i način obavljanja trgovinske djelatnosti, oblike trgovine, te formiranje i isticanje cijena. 

Vlada FBiH usvojila zakon kojim se uvodi neradna nedjelja za radnike u trgovini
Foto: Freepik | Ilustracija

Vlada Federacije BiH danas je usvojila Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se planira uvođenje neradne nedjelje za radnike u trgovinskom sektoru. Ovaj zakon, koji je predložilo Federalno ministarstvo trgovine, usklađen je s evropskim standardima i propisima te donosi brojne novine u oblasti trgovine.

Prema saopštenju iz Vlade FBiH, zakon detaljno reguliše uslove i način obavljanja trgovinske djelatnosti, oblike trgovine, te formiranje i isticanje cijena. U okviru ovog zakona posebna pažnja posvećena je zaštiti potrošača, uređivanju popusta i prodaje po sniženim cijenama, ali i uvođenju savremene klasifikacije trgovinskih usluga.

Ovo zakonsko rješenje Federalna vlada je u formi Nacrta utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u decembru prošle godine. Oba doma Parlamenta FBiH na sjednicama u aprilu i maju ove godine prihvatila su Nacrt ovog zakona, a potom je Federalno ministarstvo provelo neophodne javne rasprave.

Jedna od najznačajnijih novina jeste propisivanje radnog vremena prodajnih objekata. Prema novom zakonu, radno vrijeme trgovina bit će određeno u periodu od ponedjeljka do subote, sa maksimalnim radnim vremenom od 90 sati sedmično. Nedjelje i državni praznici bit će neradni dani za trgovce, osim za određene izuzetke poput cvjećara, pekara, prodavnica na željezničkim i autobuskim stanicama, te benzinskih pumpi.

Zakon također detaljno uređuje internetsku trgovinu, koja postaje sve važnija u ukupnom maloprodajnom prometu. Predviđeni su mehanizmi za sankcionisanje nepravilnosti u ovoj oblasti, čime se nastoji osigurati pošteno i transparentno poslovanje na digitalnim platformama.

Pored uvođenja mjera za sprečavanje nepoštenog trgovanja, zakon predviđa inspekcijski nadzor i kaznene mjere za prekršioce. Za njegovo stupanje na snagu potrebno je usvajanje u oba doma Parlamenta Federacije BiH.