Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine najavila je nastavak uspješne saradnje s UNFPA, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija, s ciljem promoviranja sudjelovanja mladih u političkim procesima.

Informacije o izborima će stizati i preko Vibera: Cilj je približiti se mladima kako bi glasali
Foto: Ilustracija

Kako bi to postigli, kreiran je Viber chatbot za Lokalne izbore 2024. godine.

Ovaj inovativni alat, koji je prethodno korišten na Lokalnim izborima 2020. i Općim izborima 2022. godine, pokazao se efikasnim izvorom informacija za birače, omogućujući im brz i jednostavan pristup ključnim informacijama o izbornom procesu.

Glavni cilj nadilazi sam chatbot; nastoji se osnažiti mlade, posebno one koji prvi put glasaju, te potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u donošenju odluka.

„Viber chatbot se pokazao kao vrlo koristan alat putem kojeg su birači mogli dobiti blagovremene i tačne informacije o izborima. S obzirom na pozitivno iskustvo iz prethodnih izbornih ciklusa, smatramo da je ovaj alat ključan za unaprjeđenje transparentnosti i informiranosti građana u izbornom procesu“, smatra dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije.

Viber chatbot ima za cilj mladim biračima, a posebno onima koji prvi put glasaju u BiH, pružiti sve potrebne informacije i upute vezane za predstojeće Lokalne izbore. Osim toga, chatbot pruža informacije kako građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak. Također, daje detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima u svim općinama u BiH.

“Kao dio naše globalne misije podrške punom sudjelovanju mladih u njihovim zajednicama, UNFPA potiče sve mlade da iskoriste svoje pravo glasa i doprinesu izgradnji društva koje priznaje i koristi njihovo znanje i vještine. Nedavno istraživanje UNFPA među mladim ljudima koji žive u BiH pokazalo je da njih 78% smatra da će vjerovatno glasati. Chatbot alat, koji su zajednički razvili CIK i UNFPA čine informacije o tome kako sudjelovati na lokalnim izborima i čini ga dostupnijim mlađim biračima, te podržava njihovo sudjelovanje u demokratskim procesima”, izjavila je predstavnica UNFPA za BiH, Justine Coulson.

Također, chatbot pruža detaljne informacije o legitimnim adresama na koje se mogu prijaviti eventualne izborne nepravilnosti, a građani mogu dobiti informacije o tome da li su upisani u birački spisak. Chatbot pruža detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima.

Ovaj jednostavan alat dostupan je unosom ključne riječi „Izbori“ u pretragu na Viberu. Ukoliko se već ranije koristio Chatbot, preporučuje se brisanje prethodnog chata prije ponovnog ulaska putem pretrage kako biste osigurali pristup najnovijim informacijama.