Sportsko, kulturno, privredni centar Mejdan obilježava 40 godina uspješnog rada i djelovanja.

Mejdan obilježava 40 godina postojanja:  Mjesto gdje su stasale generacije uspješnih sportista
Foto: SKPC Mejdan | Mejdan kroz vrijeme

Popularni "hram sporta" otvoren je 1984. godine i u 40 godina postojanja profilisao se za realizaciju najvažnijih sportskih, privrednih i kulturnih manifestacija. 

Mejdan je počeo je s radom 2. oktobra 1984. godine i to na dan obilježavanja Dana Tuzle i godini održavanja XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu.

U to vrijeme, Grad Tuzla bio je osnivač i realizator ideje o stvaranju uslova za podsticaj i unapređenje kvalitetnog sporta, kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te raznovrsnih privrednih manifestacija.


Kao rezultat svega toga, u Tuzli je nikao pravi mali grad u Gradu - tuzlanski gigant Mejdan.

''Nije neskromno zvati ga Hram sporta. Tako ga s razlogom zovu i svi vodeći sportisti naše zemlje koji su svoju sportsku karijeru započeli upravo u Mejdanu'', navode iz Mejdana. 

Za Mejdan mnogi kažu da je tradicija i jedan od zaštitnih znakova Tuzle.

''Već 40 godina posvećeni smo sprovodjenju sportsko-rekreativnih, edukativnih, kulturnih i privrednih programa, a u cilju promocije zdravlja, sporta, rekreacije, edukacije, razvoja kulture i privrede'', kazali su iz Uprave Mejdana. 
Mejdan godišnje realizira preko 350 sportskih i kulturnih dogadjaja, uz pratnju preko 350.000 posjetilaca.

''Bez imalo suzdržavanja možemo reći kako je malo sportskih objekata u zemlji koji su u mogućnosti školski udovoljiti najvišim svjetskim standardima i organizirati manifestacije najvišeg ranga u tako velikom broju sportova i to na način da će Mejdan, u istom danu, maksimalno profesionalno ugostiti sportske šampione na 2 ili 3 flora, ali se bez problema i s dušom pozabaviti i mališanima i svim početnicima. Upravo ovdje stasale su mnoge generacije svjetski priznatih sportista'', ističu.

SKPC Mejdan je od početka bio na usluzi sportskim kolektivima i građanima Tuzle.

''U vrijeme agresije na BiH bio je utočište prognanim građanima iz svih dijelova BiH. Mejdan je bio i biće domaćin najvažnijih sportskih manifestacija, onih kada igra naša reprezentacija, jer smo mi najbolji domaćini'', kaže Edin Buševac, direktor Mejdana.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić je naveo kako će se briga o Mejdanu voditi i u budućnosti. 

''Najsretniji bih bio kada bi se u Mejdanu jednom sedmično igrala neka evropska utakmica ili održavala neka značajna manifestacija. To iziskuje ulaganje u sport, a Tuzla je grad sporta. Dobro se sjećam dana kada je počela gradnja Mejdana. Poslije 40 godina uspješnog rada i djelovanja mogu samo reći kako smo svi ponosni na Mejdan i sve ono što je bio, ostao i što će biti'', kazao je Lugavić.

Iz Mejdana kažu da se trude i rade sve kako bi u svakom momentu opravdali epitete koji ih prate 40 punih godina.