Izletište Ilinčica u Tuzli uskoro će postati bogatije za nekoliko novih atraktivnih sadržaja zahvaljujući projektu “Open Air Everywhere”, koji se sufinansira sredstvima EU IPA II programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ilinčica u novom ruhu: Uskoro adrealinski park, ZIP line i pristup za osobe sa invaliditetom
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Destinacija za sve građane

O Ilinčici i njenom potencijalu da postane turistička atrakcija se priča već dugo vremena, a nakon što je izletište uređeno prošle godine, nastavlja se sa ulaganjima i novim sadržajima koji će biti privlačni za sve generacije. 

”Prvi dio projekta obuhvata izgradnju adrenalinskog parka i ZIP line-a, za koji su pripreme već počele. Naše javno komunalno preduzeće Komunalac Tuzla već radi na uređenju šume i pripremi terena za instalaciju ovih sadržaja, koji će biti namijenjeni kako najmlađim, tako i odraslim posjetiteljima.”, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Planirano je da se radovi na prvom dijelu projekta završe do 25. septembra, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Drugi dio projekta uključuje izgradnju vještačke stijene iznad Doma na Ilinčici, uz dodatni adrenalinski park za najmlađe posjetitelje.

"Ovim aktivnostima želimo da Ilinčica dobije novo ruho i postane još privlačnija destinacija za sve građanke i građane Tuzle", dodao je gradonačelnik Lugavić.

Također, projekt “Panonsko-jadranska veza” (PACON 1) je uspješno završen, te će dalje Grad Tuzla krenuti u realizaciju (PACON 2), kroz koji će biti provedene dodatne aktivnosti, među kojima su nabavka električnog kombija za ekološki prihvatljiv prevoz građana iz Tuzle na Ilinčicu, zatim električna bicikla za rekreativnu vožnju, te izgradnja inkluzivne staze za osobe s invaliditetom.

Najavljeno je i 10 novih česmi na različitim lokacijama u gradu, kao i nabavka solarnih klupa na kojima će građani moći puniti svoje mobilne telefone.

Projekt “Open Air Everywhere”, finansiran sredstvima Evropske unije, dodatno potvrđuje opredijeljenost Grada Tuzle da aktivno aplicira na projekte prekogranične saradnje i time osigura dodatna sredstva za unapređenje gradske infrastrukture. 

 Ukupan budžet projekta iznosi 394.082,03 eura.