Foto: Tuzlanski.ba

Nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju u poslijepodnevnim satima zahvatilo Tuzlu, sve službe zaštite i spašavanja, kao i operativne službe, u vrlo kratkom vremenskom periodu, izašle su na teren i pristupile saniranju štete.

U kasnim večernjim satima održan je i sastanak komandanta Štaba Civilne zaštite sa predstavnicima pomenutih službi, kako bi se sagledala situacija, informisalo o poduzetim aktivnostima na terenu, te kako bi se utvrdili daljnji koraci, izvještava RTV7.

Kako je istaknuto najveća šteta zabilježena je u gornjem slivu rijeke Soline. S obzirom na to da je na tom području za 20 minuta palo više od 60 l/m2 padavina, za kratko vrijeme formirali su se bujični potoci koji su napravili štetu na nekoliko stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Najviše problema zabilježeno je u zaseoku Piljići (Donje Breške) gdje je ogromnu štetu pretrpjelo domaćinstvo Dragana Piljića.

Njegovu kuću, ugostiteljski objekat, radionicu i zemljište zatrpala je velika količina mulja, zbog čega su na terenu bili vatrogasci, ekipe Komunalca, cisterne s vodom za čišćenje mulja koje je obezbjedio tuzlanski Vodovod, a na teren je izašla i ekipa Veterinarske stanice koja će izvršiti dezinfekciju nakon čišćenja.

U pomoć su pristigli mještani ovog zaseoka ali i susjednih naselja kako bi zajedničkim snagama što prije raščistili teren. Gradonačelnik Tuzle i predstavnici Civilne zaštite su također obišli ovaj lokalitet i uvidjeli da je pomenuto domaćinstvo pretrpjelo ogromnu materijalnu štetu. Zbog mogućnosti novih padavina ovaj teren je osiguran kako ne bi došlo do novih problema.

Šteta je zabilježena i u mjesnim zajednicama Dokanj, Hidani, Tetima, Čaklovići….Bujični potoci su nanijeli mulj i kamenje na lokalne puteve. Također, ustanovljeno je da je visok nivo vode potkopao nekoliko mostova, ali srećom njihova osnovna funkcija nije ugrožena.

Kada je uže gradsko područje u pitanju, rijeka Solina je izlila kod OŠ Brčanska Malta i poplavila dvorište škole i obdaništa, okolnih podruma u stambenim objektima i parking.

Brzom intervencijom vatrogasaca, ekipa Komunalca i Vodovoda, Komemorativnog centra, Veterinarske stanice i svih drugih službi koje pripradaju Službi zaštite i spašavanja, brzo su raščistili teren kako bi se osposobio za prvi radni dan u sedmici, posebno zbog toga što je u blizini mjesno obdanište i škola koje pohađa i koristi veliki broj djece. Izvršena je i dezinfekcija.

Dio posla bit će završen i danas. Voda se nakon kiše zadržala i u MZ Batva gdje su zbog nanosa bili začepljeni odvodi, zbog čega se moralo pristupiti čišćenju istih.

Tokom radova na terenu na raspolaganju ekipama je bila na raspolaganju sva mehanizacija svih gradskih preduzeća i službi.

S obzirom na to da se i u ponedjeljak očekuju padavine, sve službe zaštite i spašavanja, sve gradske službe i preduzeća bit će u stanju maksimalne pripravnosti do daljnjeg.

Zbog najavljenih padavina i sami građani bi trebali pregledati i očistiti odvode, ukloniti smeće, koje je, pokazalo se i danas, jedan od glavnih uzroka začepljenja kanala.

Više informacija o posljedicama današnjeg nevremena očekuje se danas, jer će, po povlačenju vode i raščišćavanju terena, biti jasnija slika. (RTV 7)