Tokom sastanka, razmatrane su moguće mjere za poboljšanje upravljanja migrantskom situacijom i zaštite lokalnog stanovništva i migranata.

Hurtić o migrantskoj situaciji: Neophodna saradnja državnih, entitetskih i lokalnih vlasti
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

U sklopu posjete opštini Bratunac, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić održao je u subotu sastanak s načelnikom opštine Lazarom Prodanovićem s kojim je razgovarao o migrantskoj situaciji i izazovima.

Tokom sastanka, razmatrane su moguće mjere za poboljšanje upravljanja migrantskom situacijom i zaštite lokalnog stanovništva i migranata.

Hurtić je istakao da je rješavanje migrantske krize prioritet za ministarstvo i da je neophodna bliska saradnja između državnih, entitetskih i lokalnih vlasti kako bi se našlo održivo rješenje. Pohvalio je napore opštine Bratunac u suočavanju s ovim izazovima, ali i naglasio potrebu za dodatnim resursima i podrškom od strane državnih institucija.

"Sastanak s načelnikom Bratunca bio je konstruktivan i vjerujem da smo na dobrom putu da zajednički pronađemo rješenja koja će omogućiti bolje uslove za migrante, a istovremeno zaštititi sigurnost i interese lokalne zajednice," izjavio je Hurtić nakon sastanka.

Načelnik Prodanović izrazio je zahvalnost Hurtiću na posjeti i spremnosti da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema. Istaknuto je da su lokalne vlasti u Bratuncu suočene s velikim izazovima zbog povećanog broja migranata koji prolaze kroz ovu opštinu, te da je neophodna koordinirana akcija svih relevantnih institucija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će u narednom periodu intenzivirati saradnju s lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bi se osigurala efikasna podrška u upravljanju migrantskom situacijom, saopšteno je.