Podsjetio je da Galić više od 42 dana ne dolazi na posao, da se od 9. jula nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH...

Helez pozvao kolege u Vijeću ministara BiH da smijene bjegunca Zorana Galića
Foto: Facebook

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je uputio apel članovima Prvostepene ljekarske komisije da, u slučaju da zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH Zoran Galić ponovo podnese zahtjev za bolovanjem, svoj posao rade profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima.

Podsjetio je da Galić više od 42 dana ne dolazi na posao, da se od 9. jula nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH, te da je osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela.

Helez je istakao da je Sud Bosne i Hercegovine 8. augusta donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za Galićem koji do sada svoje odsustvo sa posla pravdao bolovanjem.

Dodao je da prema važećim zakonskim propisima u Federaciji BiH ljekar porodične medicine može dati bolovanje do 42 dana, a sve preko toga može isključivo prvostepena ljekarska komisija.

"Tražim od njih da pritisak na njih, prijetnje ili ucjene, ukoliko postoje, prijave nadležnim policijskim i pravosudnim tijelima u našoj zemlji. Zatražit ću da pravosudni organi naše zemlje eventualno odobravanje bolovanja od strane Ljekarske komisije za bjegunca Zorana Galića ispitaju do detalja. Ljekarska komisija će morati odgovoriti na pitanje na osnovu koje zdravstvene dokumentacije su dali bolovanje osobi koju nisu ni pregledali", poručio je Helez na Facebooku.

Naglasio je da su sve te igre oko pravdanja odsustva sa posla za Zorana Galića potpuno nepotrebne i pozvao kolege ministre u Vijeću ministara BiH da zajedno sazovu sjednicu i smijene bjegunca Galića.

"To je minimum koji smo obavezni uraditi nakon njegovog bijega od pravosudnih organa naše zemlje. Svi građani u našoj zemlji moraju biti jednaki pred zakonom. Nezamislivo je da osoba koja bježi od pravosudnih organa naše zemlje obnaša bilo kakvu javnu funkciju", naveo je Helez.