Inspektori MUP-a TK su u nedjelju u poslijepodnevnim satima po nalogu Tužilaštva SBK-tužitelja Azera Ulemića posjetili aktivistu pokreta Karton revolucija Selman Adija.  

Adi Selman saslušan u MUP-u: Umjesto kriminalaca, sistem pritišće nas koji štitimo zakon i prirodu
Foto: Instagram | Adi Selman

Razlog je naredba za ispitivanje Adija Selmana u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo oštećenje tuđe stvari zbog događaja na Prokoškom jezeru u šestom mjesecu ove godine.

Protiv Adija Selmana i Nedima Musića pokrenuta je istraga zbog sumnje da su 06.06.2024. godine oko 15h na lokalitetu „Spomenika prirode Prokoško jezero“ oštetili crijevo za vodu.

Riječ je o ilegalno postavljenom crijevu koje vodu sa izvora na planini Vranici umjesto ka Prokoškom jezeru preusmjerava u ilegalno sagrađene vikendice zbog čega umjesto vode u jezero odlaze fekalije i kanalizacija iz nelegalnih vikendica, restorana i ugostiteljskih objekata čime se Prokoško jezero nepovratno uništava, vodotoci preusmjeravaju i dešava jedan od najvećih ekocida nad prirodom u Bosni i Hercegovini, upozorili su aktivisti.

''Na prostoru jezera izgrađeno je preko 300 nelegalnih objekata u kojima su otvoreni nelegalni apartmani i ugostiteljski objekti kao i izgrađene vikendice sve naočigled predstavnika institucija i javnosti. Kao direktnu posljedicu navedenim radnjama utvrđeno je da Prokoško jezero nepovratno nestaje'', kažu aktivisti. 

Šume srednjobosanskog kantona, tvrde aktivisti, ništa ne poduzimaju povodom činjenice da na njihovim parcelama se nalazi preko 300 objekata o kojima ne postoji evidencija u katastarskim knjigama niti bilo gdje drugo.

''Kurupcija, kriminal izražen kroz devastaciju prirodnih resursa Bosne i Hercegovine neporatno ugrožava osnovna ljudska prava svih ljudi u Bosni i Hercegovini čemu svjedoći i posljednji slučaj razorne katastrofe u Hercegovini i Srednjoj Bosni.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Karton revolucija (@kartonrevolucija)



Nemoć kantonalnih institucija i totalni izostanak odgovornosti entitetskih i državnih organa su Bosnu i Hercegovinu doveli u situaciju da se kriminalcima i lopovima dozvoljava da rade šta god žele nepovratno ugrožavajući živote, prirodu i imovinu svih nas dok se sistem obraćunava sa pojedincima koji se bore i ukazuju na nepravdu'', objašnjavaju.

Aktivisti kažu da ovakav tretman od strane nadležnih institucija predstavlja ogroman pritisak ne samo na aktiviste nego i sve građane Bosne i Hercegovine kojima se na ovaj način direktno šalje poruka da država i institucije štite kriminal i da će iskoristiti sve mehanizme da uguše svaki vid otpora. 

''Ovim putem ispred pokreta „Karton revolucija“ jasno i glasno poručujemo da nikada nećemo stati u borbi za pravdu bez obzira na prepreke sa kojima se suočavamo. Vjerujemo da nas je trenutni sistem doveo do zida u kojem jedino borbom možemo napraviti korak naprijed i izboriti se za naše pravo za život. Svjesni činjenice da ne postoji veći ideal nego boriti se za pravdu i opstanak na zemlji koja nas je odhranila i na kojoj smo odrasli ponosimo se što smo smetnja raspalom sistemu i ljudima koji mu služe'', zaključuju. 

Adi Selman je jučer u pratnji advokata dao izjavu na okolnosti ovog događaja, a podsjetili su i na to da institucije djeluju kada su u pitanju aktivisti, dok još nijedna institucija nije reagovala na nelegalni kamenolom za koji postoje indicije da je uzrok tragedije u Donjoj Jablanici.

''Svjesni činjenice da svako pred pravosudnim organima treba biti spreman odgovarati za sve postupke ovim putem želimo skrenuti pažnju na momenat u kojem dolazi do ovog ispitivanja i činjenicu da pravosudni organi Srednjebosanskog kantona pravovremeno reaguju u slučajevima poput ovog dok zajedno sa pravosudnim organima HNK-a ignorišu postojanje nelegalnih objekata, i kamenoloma koji su između ostaloga izazvali i tragediju prije deset dana'', zaključuju.