Sezona je gljiva, a razlikovati otrovne od jestivih znaju samo iskusni berači.
Velika avantura je upustiti se u branje šumskih gljiva ukoliko ne poznajete sve vrste i ne razlikujete otrovne od jestivih. Nekoliko je ključnih faktora za razlikovanje prema preporukama iskusnih osoba.
Međutim, nažalost svake godine su zabilježeni i slučajevi trovanja gljivama. Kao i kod svakog drugog trovanja, simptomi započinju želudčanim tegobama koje se mogu smatrati jednom vrstom lakših simptoma.
U zavisnosti od vrste gljiva koje su se konzumirale simptomi se mogu javiti odmah nakon pola sata od jela, a neki i nakon nekoliko sati. Znatno opasnija su trovanja zbog kojih se simptomi ispoljavaju nakon dužeg vremena jer su se otrovi već zadržali u organizmu.
Vezani članakNajčešći simptomi su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv, dezorijentisanost, vrtoglavica pa i gubitak svijesti.
Teže kliničke slike iskazane su simptomima centralnog nervnog sistema u smislu poremećaja stanja svijesti, halucinacija, pospanosti i na kraju do kome.
Ovaj period godine je vrijeme kada građani često imaju priliku konzumirati različite vrste gljiva. Pri tome treba biti oprezan, jer trovanje gljivama može biti veoma opasno i čak završiti smrtnim ishodom.