Hafiz Nedim Botić danas je svoje pratioce obavijestio o mogućnošću trajnog izliječenja, odnosno da mu se nakon 27 godina života sa dijagnozom upalne bolesti crijeva, odnosno 'Crohnovom bolesti', ona više ne vrati.

Životni izazovi Nedima Botića: Postoji šansa da bolest ostavim iza sebe i da započnem novo poglavlje
Foto: Društvene mreže | Hafiz Nedim Botić

Nedim Botić je hafiz iz Bosanske Dubice. Kao dječaku mu je dijagnosticirana Chronova bolest, te se kroz život na herojski način borio sa ovom bolešću.

Botić je danas na svojoj Facebook stranici sa pratiocima podijelio informaciju o mogućnošću trajnog rješenja njegovog zdravstvenog stanja operativnim zahvatom koji je moguće izvesti u Turskoj.

U samom uvodu ističe kako je 27 godina živio sa bolešću.

"Znate da sam se razbolio kao dječak, i evo sad je već 27 godina života sa bolešću IBD, upalna bolest crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest).

Znate i da sam jedva ostao živ, prošao težak oporavak, da su mi tada izvadili kompletno debelo crijevo izuzev 15 centimetara.

Danas sam elhamdulillah - dobro."

Kako dalje u objavi ističe, kontaktirao je organizaciju Pomozi.ba, te dodaje da su stali uz njega, kao i da je odabrana ponuda od jedne klinike za koju smatraju da je najbolja za njega.

Izvođenje ovog operativnog zahvata iznosilo bi 80 hiljada KM, te će kako navodi Botić, u nedjelju 20. oktobra Pomozi.ba pokrenuti apel za prikupljanje sredstava.

Dio Botićeve objave prenosimo u nastavku:

"Od prošle godine do danas uradili smo niz ispitivanja, testova, konsultacija, nekoliko magneta, kolonoskopiju, patološku i imunohistohemijsku analizu.

U ostatku crijeva tih 15 centimetara je nađeno prisustvo IBD, upalne bolesti crijeva, ulcerozni kolitis.
Radi moje budućnosti, ljekari su predložili da se taj ostatak crijeva odstrani i tu postavi tanko crijevo u obliku rezervoara, tzv. J Pouch.

Prognoze su jako dobre, jer je tanko crijevo elhamdulillah zdravo što je jedan od znakova da nije u pitanju Crohnova bolest.

Tu operaciju nije moguće izvesti u BiH, nažalost. Pa ću morati van BiH.

Već sam kontaktirao Pomozi.ba koji su stali uz mene u ovome svemu, dobili smo razne ponude od klinika i odabrali smo jednu za koju mislimo da je najbolji izbor za mene.

Pošto je iznos novca preko 80.000 KM, Pomozi.ba me je maloprije obavijestila da će pokrenuti apel za sakupljanje sredstava u nedjelju, 20. oktobra, inšallah", ističe u objavi.

Na kraju dodaje kako je ovo zapravo šansa da bolest "ostavi iza sebe i krene dalje i bez stome i bez rizika od povrata bolesti."

Njegov post za kratko vrijeme prikupio je preko 6 hiljada reakcija, kao i veliki broj komentara podrške u kojima pratioci ističu da će se odazvati apelu koji će biti pokrenut.