Jablanica se suočava s teškim posljedicama nedavnih bujičnih poplava i odrona, koji su ostavili iza sebe veliku materijalnu štetu i poremetili svakodnevni život stanovnika.

U kakvom je stanju brana na Neretvi? Plutajući otpad predstavlja smetnju u radu postrojenja
Foto: Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Prema preliminarnim procjenama, šteta iznosi gotovo 50 miliona KM, a više od 200 objekata je oštećeno, dok je 49 potpuno uništeno.

Ugroženi su i poljoprivredni resursi, privredni i javni objekti. Uprkos izazovima, lokalne vlasti i nadležne institucije ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice i pruže pomoć najpogođenijim područjima.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić tokom posjete Jablanici razgovarao je s opštinskim načelnikom Damirom Šabanovićem.

''Dosta posla je već urađeno, ali je još mnogo toga pred nama. I dalje svaki dan radimo na raščišćavanju puteva, uspostavljanju normalne komunikacije te rješavanju problema sa snabdijevanjem vodom i strujom. Nikoga nećemo ostaviti ni zaboraviti“, kazao je načelnik Šabanović, te izrazio zahvalnost svima koji su se ujedinili da pomognu Jablanici i drugim nastradalim područjima.


Ekipe dvije elektroprivrede, EP BiH i EPHZHB, zajedničkim snagama svakodnevno rade na otklanjanju kvarova kako bi se struja vratila u svaki dio opštine.

''Ogromnu zahvalnost dugujemo svima koji su proteklih dana nadljudskim naporima radili na terenu i pomagali pogođenim područjima, od timova Civilne zaštite BiH ali i iz svih prijateljskih zemalja, volontera, do pojedinaca i kompanija koji su svojim donacijama osigurali da ljudima iz pogođenih područja koliko toliko olakšamo život.

Kompanije koje su pod ingerencijom Ministarstva energije, rudarstva i industrije će pružiti podršku onda kada budemo imali informacije o tome šta je potrebno. Naš prioritet je da svi dobiju alternativni smještaj što je prije moguće.“, istakao je ministar Lakić.

Nakon razornih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili područja Jablanice i Konjica, ključno je bilo očuvanje stabilnosti brana na Neretvi, što je, prema riječima ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedrana Lakića, uspješno postignuto.

„Brana je stabilna i to je najbitnije. Stanje nakon stravičnih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili prostor Jablanice i Konjica nije imalo ozbiljnijih posljedica po rad hidroelektrana na Neretvi. Međutim, problem predstavlja velika količina nanesenog plutajućeg materijala i otpada, koji je zaustavljen na brani akumulacija i predstavlja smetnju u radu postrojenja, kazao je Lakić, dodavši da nema niti jedne naznake da je brana u opasnosti, ali da se materijal mora čim prije ukoloniti.

Vezani članak U Jablanicu stigao veliki broj kontejnera za privremeni smještaj, traži se adekvatna lokcija

Nijaz Begić, direktor podružnice HE na Neretvi koja je u sastavu Elektroprivrede BiH informisao je ministra Lakića da je teško procijeniti koliko će tačno vremena trebati da se naslage očiste i uklone.

Prema prvim procjenama trebat će duže od mjesec dana za to obzirom da se radi o oko 50 hiljada kubika otpada. Elektroprivreda BiH je odmah angažovala mehanizaciju i ljudstvo, i uz pomoć Civilne zaštite započela s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

Vezani članak Ekološka katastrofa na pomolu: Neretva zatrpana tonama otpada nakon razornih poplava

 ''Za sada niko ne može tačno reći koliko će tačno trajati uklanjanje ovog otpada, ali smo angažovali sve kapacitete kako bi to bilo urađeno po propisima struke i u najkraćemo mogućem roku. Pojačanim aktivnostima, brzom reakcijom i profesionalizmom uposlenika u hidoreoelektranama na Neretvi izbjegnuta su veća oštećenja na značajnoj opremi, kako u Jablanici, tako i u Grabovici i Salakovcu'', rekao je ministar Lakić, te dodao da je stanje u slivu Neretve stabilizovano.