Nakon što su navijači, igrači i stručnjaci izrazili nezadovoljstvo zbog spornih situacija na terenu, NSBiH je odlučio oglasiti se putem svoje zvanične stranice.

Sudija Dragan Petrović kažnjen zbog odluka na štetu Sarajeva protiv Širokog Brijega
Foto: FK Sarajevo | Mnogi izrazili nezadovoljstvo

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je konačno reagirao na nedavne kontroverzne sudijske odluke Dragana Petrovića koje su obilježile utakmice Širokog Brijega – Sarajeva i Željezničara – Posušja.

“Komitet za sudije i suđenje NS/FS BiH, danas je na održanoj sjednici razmatrao izvještaje posmatrača suđenja i izvršio analizu suđenja na utakmicama IX kola WWIN lige BiH, te je utvrdio sljedeće:

NK Široki Brijeg – FK Sarajevo

7. min: sudija, nakon VAR intervencije, dosuđuje kazneni udarac za domaću ekipu, zbog guranja napadača od strane odbrambenog igrača. Ispravna VAR intervencija i ispravna odluka sudije na terenu.

42. min: sudija dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu, zbog povlačenja za dres napadača.

Komitet smatra da su oba kaznena udarca na ivici prekršaja, ali da je sudija imao ujednačen kriterij kod donošenja odluke, te su iste podržane.

70. min: nakon postizanja pogotka gostujuće ekipe, sudija nakon VAR intervencije poništava postignuti pogodak te dosuđuje slobodan udarac za domaću ekipu. Komitet je utvrdio da se radi o pogrešnoj VAR intervenciji, te u konačnici, o pogrešnoj odluci sudije.